Krigen i Ukraina og lokal beredskap

Støtte til Ukraina Vi fordømmer invasjonen av og krigshandlingene i Ukraina, som er et brudd på folkeretten og suvereniteten til Ukraina, sier ordfører og leder i kriseledelsen, Ståle Refstie. – Ikke bare får det store konsekvenser for folket i Ukraina, det truer også sikkerheten til hele Europa.

Kriseledelsen i Sunndal kommune følger situasjonen, og vil forholde seg til de føringer og råd som kommer fra nasjonale sikkerhetsmyndigheter.

- Vi har derfor hatt en gjennomgang, spesielt med tanke på atomberedskap, som Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet følger tett opp, sier Refstie.

Jodtabletter til barn under 18 år

Uavhengig av situasjonen i Ukraina anbefaler Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme, som en del av egenberedskapen. Det er spesielt barn og unge under 18 år, gravide og ammende, og i noen tilfeller også voksne under 40 år, som kan få råd om å ta jodtabletter.

Sunndal kommune har et lager av jodtabletter, som skal prioriteres til barn og unge under 18 år, samt gravide og ammende. Lageret er p.t. på 2000 tabletter.

- Disse vil distribueres via skoler, barnehager og helsestasjon dersom situasjonen skulle bli slik at det kommer råd om å ta jodtabletter, sier helsesjef Britt Iren Bæverfjord.

Gjennomgang av tilfluktsrom

Når det gjelder tilfluktsrom, hadde kommunen en gjennomgang av alle tilfluktsrom i kommunen for noen år tilbake. Kommunen vil nå ta en ny gjennomgang av disse, med tanke på å få en oppdatert oversikt. Det vil bli lagt ut mer informasjon om dette når oversikten er klar.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har en oversikt over offentlige tilfluktsrom, der de offentlige tilfluktsrommene i kommunen ligger. I tillegg finnes det også en rekke større og mindre private tilfluktsrom.

Tenk egenberedskap

Alle er en del av beredskapen til Norge. Sikkerhetsmyndighetene oppfordrer jevnlig innbyggere til å være forberedt på ulike hendelser, og å tenke egenberedskap. Dette innebærer å ha et reservelager av det du er mest avhengig av, og å tenke gjennom ulike scenarier som kan oppstå. Å ha lager av jodtabletter er for eksempel en del av de generelle anbefalingene om egenberedskap.

Les mer om egenberedskap på sikkerhverdag.no.