Gjerde, levegg eller støyskjerm

Gjerde er en innhegning med enkle, lette konstruksjoner som for eksempel åpent plankegjerde, stakittgjerde, flettverksgjerde, smijernsrekkverk eller andre typer gjerder som ikke er tette. Gjerdet skal være åpent, slik at både gående og kjørende lett kan se gjennom konstruksjonen. Langs boliggater skal evt. innhegninger utformes som åpne gjerder med lav høyde. 

Levegg er en skjerm mot vær og vind som benyttes i forbindelse med en uteoppholdsplass. Levegg kan være frittstående eller forbundet med en bygning.

Støyskjerm er en tett skjerm mot veg som gir støyreduksjon. Støyskjermer skal kun benyttes mot sterkt trafikkerte hovedveger og ikke langs boliggater. 

Gjerde mot vei

Du trenger ikke sende byggesøknad dersom

  • gjerdet er åpent og luftig og ikke høyere enn 1,5 meter og ikke hindrer frisiktsonen
  • gjerdet er tett og maksimalt 0,5 meter høyt

I tillegg må gjerdet være

  • i tråd med reguleringsplan og bestemmelser. Du finner reguleringsplan og bestemmelser i kartinnsynsløsningen

Du må sende byggesøknad dersom

  • gjerdet er åpent og luftig og høyere enn 1,5 m, eller tett og høyere enn 0,5m
  • gjerdet hindrer frisiktsonen mot vei

Du må i tillegg søke om dispensasjon fra byggegrense mot veg dersom 

  •  tett gjerde over 0,5 meter som plasseres nærmere vegen enn angitt byggegrense i reguleringsplan, kommuneplanens arealdel eller vegloven.

Gjerde mot nabogrensen

Du trenger ikke søke om gjerde mot nabogrensen dersom gjerdet er åpent og luftig og maks 1,5 meter høyt. Privatrettslige bestemmelser du må forholde deg til finner du i lov om grannegjerde og naboloven. 

Et tett gjerde mot nabogrensen følger derimot bestemmelsene om levegg.

Hvis gjerdet mot nabogrense ikke er i tråd med reguleringsplanen, må du søke om dispensasjon. 

Levegg

Du trenger ikke sende byggesøknad dersom

  • leveggen er oppført med tilstrekkelig avstand fra offentlig regulert vei dvs. utenfor byggegrensen mot veg.
  • leveggen hverken er lengre enn 10 meter eller høyere enn 1,8 meter. En slik levegg må plasseres på terreng minst 1 meter fra nabogrensen.
  • leveggen hverken er lengre enn 5 meter eller høyere enn 1,8 meter. En slik levegg må plasseres på terreng og kan plasseres i nabogrensen.
  • disse unntak fra søknadsplikten gjelder ikke oppføring av flere levegger i kombinasjon.
  • leveggen er i tråd med reguleringsplan og bestemmelser. Du finner reguleringsplan og bestemmelser i kartinnsynsløsningen

Alle punktene i listen ovenfor må være oppfylt for at leveggen ikke skal være søknadspliktig. 

Hvis leveggen ikke er i tråd med reguleringsplanen eller ligger nærmere vegen enn angitt byggegrense i reguleringsplan, kommuneplanens arealdel eller vegloven så må du søke om dispensasjon.

Du må sende byggesøknad med hjelp fra fagfolk dersom

  • Leveggen er høyere eller lengre enn det som er nevnt ovenfor eller plasseres nærmere veg enn angitt byggegrense i reguleringsplan, kommuneplanens arealdel eller veglov.

Du må i tillegg søke om dispensasjon fra byggegrense mot veg dersom 

  •  tett gjerde over 0,5 meter plasseres nærmere vegen enn angitt byggegrense i reguleringsplan, kommuneplanens arealdel eller vegloven.

Støyskjerm

Du må sende byggesøknad med hjelp av fagfolk dersom du skal sette opp eller rive en støyskjerm. Du må i tillegg søke om dispensasjon fra byggegrense mot veg dersom støyskjerm ønskes plassert nærmere vegen enn angitt byggegrense i reguleringsplan, kommuneplanens arealdel eller vegloven.

Utforming av gjerde, levegger og støyskjermer

Visuelle kvaliteter:

Gjerder, levegger og støyskjermer skal inneha gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets bygde og naturlige omgivelser og plassering.

I vurderingen av om det kan gis tillatelse til oppføring av gjerdet, vil bygningsmyndigheten legge vekt på gjerdets høyde, utforming og hensynet til omgivelsene.

Kommunen er opptatt av at gjerdene skal ha en enhetlig utforming. Dette betyr blant annet at utformingsprinsipper og høyde skal tilpasses omgivelsene og den enkelte gate.

Utformingsprinsipper for gjerder og skjermer:

Både gjerder og skjermer må planlegges i forhold til sine omgivelser.  Høyder og utforming må tilpasses strøket og den enkelte gate.  Støyskjermer skal kun benyttes mot sterkt trafikkerte hovedveger og ikke langs boliggater. Mot kommunale gater inne i boligfeltene skal innhengninger utformes som åpne gjerder med lav høyde. Mot riks- og fylkesveger med høy støybelasning kan det være behov for tett skjerm som gir støyreduksjon.  Tidligere har det blitt gitt tillatelser til tette gjerder/støyskjermer langs Sunndalsvegen med 1,2 meters høyde.  Om dette kan økes til 1,5 meter langs riks- og fylkesveger må vurderes ut fra helheten, og etter dispensasjonssøknad og høring av vegmyndighetene på den aktuelle vegen.  

Levegger og støyskjermer bør følge formingsgrammatikken til gjerder. En vellykket utformet skjerm som oppfattes som et gjerde gir ikke de negative assossiasjonene som mer bastante konstruksjoner gir. 

Gjerder og skjermer er permanente konstruksjoner, og de er med på å gi stedet, vegen og eiendommene en identitet.  Støyskjermer danner visuelle vegger langs gaten og det er svært viktig at de utformes med hensyn til omgivelsene. De ulike delene som en skjerm er bygd opp av må utformes både med hensyn til estetikk og funksjon. Støyskjermer følger ofte den samme tredeling som annen bebyggelse med bunn/sokkel, mellomdel/fasade og toppdel. Dette gir mulighet for både en funksjonell og estetisk løsning i tråd med uttrykket til gjerder og tilhørende boligbebyggelse.