Av alle registrerte turer er 78 prosent av grønn gradering. 20 prosent av blå gradering og 2 prosent av rød gradering (ekspert). Turene er registrert godt fordelt på hverdagene med en liten topp på søndager. 2 prosent av turene er registrert som røde turer og tilsvarer 18 000 registrerte turer.
Stikk UT-tall og direkte tilbakemeldinger viser at dette gir stor trivsel og helseeffekt i vår region. Noe som har vært en bevisst målsetting i arbeidet med Stikk UT! sier Liv Synnøve Hoel i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal og Hilde Ellingsæter i Sunnmøre friluftsråd som er ansvarlige for Stikk UT! i Møre og Romsdal og Heim.
stikkutKampen mot sofaen
Dørstokkmila er vanskelig å komme seg over for mange, og derfor er hverdagsaktiviteten i Stikk UT! som skapt for å komme seg over dørstokkmila og ut av sofaen. Vi skal fortsette å jobbe for nærturer, turer til gapahuker og trillevennlige turmål. Samtidig er det fint å tilby fine turmål for de som vil strekke seg litt mer. Det store antall deltagere viser at Stikk UT! er et svært populært folkehelsetiltak i regionen.
-Vi ønsker å takke alle turgåere som har registrert turene sine i Stikk UT! denne sesongen. Hver registrerte tur gir friluftsråda og kommunene god kunnskap om hvor folk går på tur, hvor ofte og hvilke dager folke går sine turer. Vi får vite noe om folkehelsegevinsten og tallene er også viktig i arbeidet med å drifte og utvikle Stikk UT!, sier Liv Synnøve Hoel. Friluftsråda er godt fornøyde med årets sommersesong fra 1. mai – 31. oktober, selv om det var litt utfordringer i starten av sesongen. Stikk UT!-appen har fått nye funksjoner blant annet med personlig turlogg. Erfaringer fra årets sesong gjør at vi går tilbake til også å kunne registrere turer på hjemmesiden til Stikk UT! i 2025.
Sammen om god hverdagsaktivitet
-Det er i våre deltakerkommuner det gode arbeidet skjer og samarbeid er nøkkelen for å få det til. Denne sesongen har det vært 570 turmål å velge mellom, og vi retter en spesiell takk til alle grunneiere, Stikk UT!-kontakter og frivillige for det gode arbeidet de legger ned for å lage fine turmål, sier Liv Synnøve Hoel.
stikkutStikk UT!-vett er viktigere enn noen gang
Gjennom Stikk UT! -vettreglene jobber friluftsråda med å bevisstgjøre turgåere til sporløs og hensynsfull ferdsel.
-Turgåerne er flinke til å ta med seg søppel og parkere på anviste plasser. Men vi har fått noen meldinger at løse hunder har forstyrret beitedyr og fugler flere steder i fylket denne sesongen. Dette er noe friluftsråda tar på høyeste alvor og vil jobbe mer med frem mot neste sesong, sier Liv Synnøve Hoel.
Stikk UT! Stifond – mange gode tiltak er gjort på dugnad
Denne sommeren – og særlig høsten – har vert preget av mye nedbør, og til dels store nedbørsmengder på kort tid. Dette har ført til svært våte stier som gir ekstra slitasje. Likens renner grusen vekk fra turveiene når grøfter og rør ikke klare å ta unna vannmengdene.
Friluftsråda jobber også med ulike tiltak for å ta vare på stiene, og denne sesongen har Sparebanken Møre gitt oss 500.000 til Stikk UT! Stifond som har gått førstehjelpstiltak til Stikk UT!-stiene.
Midlene har blitt delt ut til 47 søkere godt fordelt blant medlemskommunene som er med på Stikk UT!. Midlene har gått til blant annet klopper, steinlegging og grusing.
– Det er håp om å få videreført dette også til neste sesong, sier Liv Synnøve Hoel.
Hele Norge på tur
For første gang har Stikk UT! blitt etablert andre steder i Norge. Sju nye friluftsråd har blitt med i Stikk UT!. De har startet arbeidet med å bygge opp Stikk UT! i sine områder og er godt i gang. Totalt i Stikk UT! sommersesongen har godt over 50 000 deltagere fra 80 kommuner registrert 1,1 million turer.
Kontaktpersoner:
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal: Liv Synnøve Hoel, Liv@stikkut.no, mobil:93685408.
Sunnmøre friluftsråd: Hilde Ellingsæter, Hilde@friluftsraadet.no, mobil: 977 09 653
Vi har Stikk UT!-kontakter (ansatte i kommunene) i alle våre kommuner, vi kan videreformidle kontakt med disse hvis det er ønskelig.