Helse- og barneverntjenesten


Dette jobber vi med

Britt Iren Bæverfjord, helsesjefHelse- og barneverntjenesten har et omfattende ansvarsområde. Visjonene for tjenesten er god helse og livskvalitet for alle, med hovedmål om å gi målrettet og brukerorienterte tjenester til linnbyggere.  Tjenestene omfatter legetjeneste, barnevern, fysioterapi, svangerskapsomsorg, helsestasjons- og skolehelsearbeid, psykisk helse, folkehelsearbeid og Frisklivssentral og ansvar for Sunndal Distriktsmedisinske Senter m.m.

Dette har vi oppnådd

  • Fokus på folkehelsearbeid i planer og tjenester gjennom arbeid med folkehelseoversikt og utviklingsprosjekt
  • En mer helhetlig og tverrfaglig praksis i møte med barn og unge gjennom ulike tiltak
  • Godt arbeid i barneverntjenesten til tross for større pågang av saker
  • Gjennomført koordinatorskole
  • Arbeidet med ny rehabiliteringsplan 2018-2022 tok til høsten 2017, og ventes ferdigstilt ila 2018. 

Dette skal vi arbeide videre med:

  • Fortsette arbeid for ombygging/påbygging av lege- og helsesenteret. Lokalene er ikke tilfredsstillende for hele tjenesten.
  • Videreutvikle tilbudene ved Frisklivssentralen.
  • Videreutvikle tverrfaglig samarbeid knyttet til skolehelsetjenesten


Regnskap
 

  Regnskap og budsjett Bemanning
  Regnskap Rev. budsjett Forbruk % Årsverk Ansatte Andel heltid % Andel kvinner %
2016 27,5 mill. 95,3 mill. 100 32 38    
2017 27,3 mill. 27,5 mill. 99 33 40    


Kommentar: Helse- og omsorgstjenesten har samlet sett et forbruk på 99 % av budsjett for 2017.
 

Noen begivenheter i 2017

Distriktsmedisinsk senter: Det har vært en nedgang i bruk av Sunndal DMS i 2017. Dette skyldes at Helse Møre og Romsdal har avsluttet tilbudet om psykiater (desember 2016). Også ortoped fra Kristiansund har avsluttet sin praksis i Sunndal.

I arbeidet med utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal er det bestemt at både ortopedi, røntgen og blodtapping er tilbud som vil forsvinne fra Sunndal DMS.

Det skal settes ned en arbeidsgruppe som skal se på utvikling av nye tilbud ved Sunndal DMS. Utvikling av tilbud ved Sunndal DMS skal ifølge utviklingsplanen ses i sammenheng med utvikling av nytt DMS i Kristiansund.

I løpet av 2017 ble det arbeidet med å få på plass et tilbud om dialyse ved Sunndal DMS. Dette lot seg ikke gjøre da Helse Møre og Romsdal satsningsområde retter seg mot hjemmedialyse. 

Folkehelse: Utviklingsprosjektet om nærmiljø og lokalsamfunn som fremmer folkehelse, Trivsel i Sunndal, har pågått gjennom hele året. Gjennom Trivsel i Sunndal fokuseres det på innbyggernes medvirkning i kommunale planprosesser og møteplasser i innbyggernes nærmiljøer. Spesielt fokus har medvirkning i forhold til arealplanarbeidet fått. Trivsel i Sunndal har også bidratt med kr. 130 000 i tilskudd til utvikling av lokale møteplasser over hele kommunen.

Ungdataundersøkelsen var gjennomført i 2017, for andre gang i Sunndal kommune.

Registering i BrukerPlan er gjennomført for 4. år på rad i Sunndal. Det er besluttet å gjennomføre denne registreringen hvert andre år fremover.

Folkehelsetiltak som sykle til jobben og StikkUt bedrift var gjennomført i 2017.

Frisklivssentralen: Frisklivssentralen fikk i 2017 tilskudd fra Fylkesmannen på kr 100 000 til utvikling av tilbud. Midlene brukes til å utdanne kursledere for mestring av belastning og mestring av depresjon. Så langt er frisklivsveileder og 3 ansatte i avdeling for psykisk helse i PLO-tjenesten godkjente kursledere, men det er også planer om å kurse flere ansatte i 2018. På grunn av små ressurser i Frisklivssentralen er samarbeidet med psykisk helse pleie- og omsorg nødvendig for utvikling av tilbudet.

Individuell plan: Det er 28 aktive planer i Sunndal kommune per 31.12.17. De fleste gjelder barn og unge, det er 15 ansatte som er koordinatorer for disse planene.

I 2017 har det vært gjennomført 1 koordinatorsamling lokalt, og leder i koordinerende enhet har deltatt i planlegging, gjennomføring og evaluering av Koordinatorskolen 2017. Koordinatorskolen ble avholdt i Kristiansund i november med ca. 100 deltakere fra 11 kommuner.

Kommunejordmor: Fødselstall for Sunndal kommune i 2017: 79 fødsler, hvorav 38 gutter og 41 jenter. På asylmottaket var det 4 fødsler, men det var flere påbegynte svangerskap da mange ble bosatt/ forsvant eller flyttet til annet mottak i løpet av høsten. Jordmor var med i prosjekt «fellesskap og språk», som omhandlet språk og integreringstiltak for innvandrerkvinner i barsel.

Helsestasjon: Prosjekt TippTopp ble gjennomført 2017, med tilskudd fra Helsedirektoratet til oppfølging av barn og unge med overvekt. Det ble ansatt en fysioterapeut i 50 % stilling og en ernæringsfaglig rådgiver i 50 % stilling til arbeidet med dette prosjektet, som ble avsluttet 31.12.17. Resultater og anbefalinger fra prosjektet tas inn i ordinær drift ved helsestasjonen.

Helsestasjonen har redusert driften med 1,5 stillinger mot slutten av året, grunnet nedleggelse av asylsøkermottaket 31.01.18.

Barnevern: Det er fortsatt stor saksmengde selv om antallet meldinger er noe redusert fra 2016. Vi holder fast ved dagens organisering med oppdeling i to team; undersøkelser/hjelpetiltak i hjemmet og barn som bor utenfor hjemmet. Økt fokus på brukermedvirkning og involvering av nettverk.

Psykisk helsearbeid barn og unge: Det er ansatt en kommunepsykolog i 75 % stilling og en spesialsykepleier i helse- og barneverntjenesten som arbeider med barn og unge. Dette arbeidet fokuserer på forebygging, utredning og behandling sett i et tverrfaglig perspektiv. Kommunepsykolog og spesialsykepleier samarbeider tett med helsestasjon/ skolehelsetjeneste, PPT, barne- og ungdomsskole, barnevernet og fastleger.

Fysioterapi: Sunndal kommune har i dag 4,5 kommunale stillinger, en turnusstilling og to driftshjemler for privat praksis. Alle stillingene er besatt. Fordeling mellom virksomhetsområdene i % av samlet fysioterapiressurs 2017 var behandling, re- og habilitering 90,3%, primærforebyggende 1,2% og institusjon 8,5%. Re-/habilitering og hverdagsrehabilitering tar til sammen en økende andel av ressursene. 

Ventetiden har variert mellom hver enkelt fysioterapeut over året, fra 1 uke hos enkelte til åtte måneder hos andre. Enkelte årstider har vanligvis lengre ventetid enn andre hos de fleste. Fysioterapeutene utførte totalt 7059 behandlinger i 2016 og hadde 671 pasienter.

Ny ordning i 2017 med innrapportering av egenandeler over helsenettet til Helfo representerer en effektivisering av driften.

Legetjenesten: Sunndal kommune har nå alle fastlegehjemlene besatt, det er til sammen 6 fastleger og to turnuslegestillinger fordelt på to legesentre. Dette er svært gledelig etter mange år med vikarer og store utfordringer knyttet til rekruttering av fastleger.
 

Viktige oppgaver/utfordringer framover

  • Tidligere utskriving samt overføring av oppgaver til kommunen gir større behov for kompetanse og kapasitet
  • Forebyggende psykisk helsearbeid
  • Styrke Frisklivssentralen og det forebyggende arbeidet
  • Synliggjøre folkehelsearbeid i alt planverk og arbeide for samarbeid på tvers av tjenester.


Kostratall

  Sunndal 2016 Sunndal 2017 Komm.gr 12 2017 Norge 2017
Prioritering kommunehelse: Netto driftsutg.i % av totale netto driftsutg. 3,8 4,1 5,1 4,6
Legeårsverk pr. 10 000 innbyggere 11,2 11,2 12,9 11,1
Fysioterapiårsverk pr. 10 000 innbyggere 10,5 9,5 8,5 7,5
Barnevernsstillinger med fagutd. pr. 1000 barn 0-17 år 3,8 3,8    

.