Rådmannens kommentar

Sunndal er en del av verden. Det fikk vi for alvor erfare da UDI høsten 2017 ga melding om at mottaket i Sunndal skulle legges ned. Flyktningestrømmen var stoppet opp, og det var ikke rom for alle mottakene som var etablert i landet. Selv med 30 års erfaring og en modell for arbeidet som var brukt som eksempel landet rundt, hadde ikke mottaket i Sunndal livets rett. Dette var tøft for Sunndal kommune som organisasjon, og tøft for lokalsamfunnet Sunndal. Det varmet derfor at lokale krefter engasjerte seg og dro i gang markering og demonstrasjon i oktober. «Gje meg handa di ven» ble en fin markering, som alle berørte parter satte stor pris på.

Nedbemanningen som følge av nedleggelsen av mottaket preget naturlig nok resten av året, og inngangen av 2018. Det har vært en krevende prosess. Av 50 berørte medarbeidere er det pr mars 2018 om lag 10 % som står uten jobb. Takket være at Sunndal kommune er en stor organisasjon med stort omløp av stillinger, har de aller fleste fått et tilbud om jobb.

Året startet bra med åpning av innføringstilbudet for nyankomne minoritetsspråklige elever ved Sande skole. Klassene var fylt opp og ansatte hadde stått på for å etablere tilbudet på en god måte. Dessverre måtte det legges ned før resultatene av dette arbeidet ble synliggjort.

Framtidsretta tjenester
I prosjektet «Den gode oppveksteier» har grunnskoletjenesten og barnehagetjenesten lagt et godt grunnlag for framtidas oppvekst i Sunndal. Det er spennende å være med å etablere nye samskapningsarenaer og nye arbeidsformer.  Arbeidet har involvert bredt med deltakelse av ansatte i skole og barnehage, barn, elever, foreldre, politikere og næringsliv både lokalt og regionalt. Dette er arbeid og metoder det er nyttig å dra lærdom av for andre sektorer også.

Pleie- og omsorgstjenesten er på sin side en foregangstjeneste innenfor digitalisering og bruk av velferdsteknologi. Gjennom ulike prosjekter, har tjenesten tatt i bruk teknologi og er med på å skape framtidas omsorgstjenester. Digital transformasjon er også et viktig tema for kommunen som helhet. Innbyggere og brukere vil på den ene siden stille stadig større krav til framtidas kommune, samtidig som vi som organisasjon har behov for jobbe smartere og løse oppgaver på nye måter.

Samarbeid
Stortinget behandlet våren 2017 kommune- og regionreformen. Sunndal består som egen kommune, men reformen vil påvirke flere av de interkommunale samarbeidene i regionen vår.  Sunndal må derfor gjøre en strategisk vurdering av videre veivalg, og aktivt arbeide for nye samarbeid og samarbeidspartnere.

Samarbeidet med Surnadal, gjennom SuSu-programmet, er et eksempel på at innsats og effekt blir sterkere gjennom samarbeid. I perioden 2013-2017 er det til sammen skapt 155 nye arbeidsplasser i de to kommunene, i en tid der de fleste andre kommuner har en nedgang. Næringslivet og kommunene vurderer dette samarbeidet som så bra, at programmet videreføres i fire nye år. Her er det også muligheter for å samarbeide og løse tjenester på andre områder.

Organisasjon
Sykefraværet i Sunndal kommune er på 6,8%, som er veldig bra i kommunal sammenheng. Det jobbes kontinuerlig for å forbedre dette – det er mulig å få det lavere! God ledelse er viktig i denne sammenheng, og i 2018 starter lederutviklingsprogrammet for alle ledere med personalansvar. I tillegg er samarbeidet med tillitsvalgte og verneombud viktig, for i fellesskap å finne de riktige tiltakene for redusert sykefravær.

Økonomi
I økonomisk sammenheng betegnes Sunndal som en høyinntektskommune. Det betyr at vi har gode ressurser for å yte gode tjenester. Det viktige er at vi utnytter ressursene på en effektiv måte.
Det er grunn til å tro at kommuneøkonomien blir satt under press for at kommunene skal ha en mer lik økonomisk forutsetning. Det betyr at Sunndal etter hvert kan bli en mer «normalinntektskommune», og må tilpasse tjenesteproduksjonen til det. I 2017 økte driftsutgiftene med 27 mill. kr, mens driftsinntektene «bare» økte med 9 mill. kr.

Utfordringene kommer for kommunen, og da må vi være godt rustet. Digital transformasjon er et nytt begrep som vil bety noe for oss alle. Digital transformasjon består av 20 % teknologiutvikling og 80 % organisasjonsutvikling og forbedringsarbeid. Den røde tråden vil være å utvikle tjenestene og hente ut gevinster i form av effektivisering og forbedringsarbeid, samtidig som innbyggerne skal oppleve forbedret kvalitet av kommunens tjenester.

Sunndal kommune hadde et netto driftsresultat på 18,5 mill. kr i 2017, mot 24,2 mill. kr året før. Netto driftsresultat for 2017 utgjør 2,1 % (3,2% i 2016). Målet til kommunal sektor er 1,75%.
Dette er et resultat rådmannen er godt fornøyd med  - vi er godt «innafor»!

Rådmannen takker de folkevalgte for godt samarbeid i 2017.
Den største takken går til hver enkelt medarbeider i Sunndal kommune – du har bidratt til gode tjenester og godt resultat - basert på respekt, omsorg og ansvar!
 


Randi Dyrnes
Rådmann