Kommunens hovedmål

Kommuneplanen har satt mål for ønsket samfunnsutvikling og viser hvordan kommuneorganisasjonen skal bidra til dette. Mål og strategier ble revidert i 2014.

Hovedmål 2014 – 2020

1. En attraktiv og mangfoldig kommune med 7.400 innbyggere innen 2020
2. En robust kommune for fremtiden
3. Et vekstkraftig og inkluderende arbeidsliv med 4.000 arbeidsplasser innen 2020
4. Effektiv og miljøvennlig energibruk
5. God infrastruktur, bedre og tryggere veger
6. Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder
7. God helse og livskvalitet for alle
8. Sunn kommuneøkonomi – kompetent og attraktiv arbeidsplass
9. En dyktig og effektiv beredskapsorganisasjon 
 

Måloppnåelse


Hovedmål 1 - En attraktiv og mangfoldig kommune med 7.400 innbyggere innen 2020.

Befolkningsutvikling: Sunndal kommune har en svak nedgang i folketallet på 7 personer i 2017, fra 7126 innbyggere 01.01.2017 til 7119 pr. 31.12.17. i 2017 var det et fødselsoverskudd, og det er dermed netto utflytting som bidrar til nedgangen.  

Folketall 2017

 

Hovedmål 2 - En robust kommune for fremtiden

Kommunebarometeret er en sammenligning av norske kommuner med utgangspunkt i 140 ulike mål for tjeneste-kvalitet, finans og kostnadsnivå. Sunndal har som mål å være blant de 25 % beste her, dvs en plassering blant de 107 beste kommunene. Basert på nøkkeltallene alene ble dette målet nådd: Sunndal kom her på 98.plass. Dette er et svært godt resultat. Justert for inntektsnivå er Sunndal på 244.plass. Figuren til høyre viser resultatene pr. tjenesteområde. Fargene er de som brukes i Kommunebarometeret. 

Interkommunale samarbeid: Sunndal kommune er på mange områder for liten kommune til å kunne levere gode tjenester selv, og er derfor med i mange interkommunale samarbeid/interkommunale selskap. Pr. 2017 var Sunndal kommune med i 8 slike samarbeid.

Kommune- og regionreformen vil påvirke flere av de interkommunale samarbeidene/selskapene i regionen vår, og Sunndal må derfor gjøre en strategisk vurdering av videre veivalg, og aktivt arbeide for nye samarbeid og samarbeidspartnere. Dette har vært et tema gjennom hele året, og har krevd mye av rådmannens ressurser for å følge opp.
 

Hovedmål 3 - Et vekstkraftig og inkluderende arbeidsliv med 4.000 arbeidsplasser innen 2020

Liten endring i antall arbeidsplasser: Sunndal hadde 3 794 arbeidsplasser (sysselsatte med arbeidssted Sunndal) pr. 31.12.2017. Dette er svak nedgang på 8 sammenlignet med året før. Med veksten på 122 arbeidsplasser i 2016 og liten endring i 2017 kan det være mulig å nå det langsiktige målet i kommune-planens samfunnsdel om 4.000 arbeidsplasser innen 2020.   Arbeidsplassdekning er over 100 %, dvs. at det er flere arbeidsplasser i enn arbeidstakere i kommunen.

Samarbeid om næringsutvikling: Sunndal kommune samarbeider med Surnadal om næringsutvikling i perioden 2014-2017 (SuSu-programmet), med tiltak innen bedriftsutvikling, rekruttering og nettverk. SuSu-programmet hadde ved utgangen av 2017 totalt bevilget 8,2 mill. kroner til 66 prosjekter i regionen med samla budsjett på 45 mill. kroner. Prosjektene skal gi en sysselsettingseffekt på totalt 155 nye arbeidsplasser.
 

Hovedmål 4 - Effektiv og miljøvennlig energibruk

Redusert energibruk i kommunale bygg: I forbindelse med et energispareprosjekt skal energiforbruket i 22 kommunale bygg reduseres. Forbruket måles opp mot referanseårene 2010-2012. Energiforbruket har gått ned sett i forhold til referanseårene, og forbruket i 2017 på 9,1 GWh var innenfor målsettingen på 9,2 GWh.

Miljøvennlig energibruk: Det er et mål å bruke fjernvarme som oppvarming av kommunale bygg. Pr 2017 varmes ca 45 000 kvadratmeter av totalt 50 000 kvadratmeter kommunale bygg i sentrum opp med fjernvarme (90 %).
 

Hovedmål 5 - God infrastruktur, bedre og tryggere veier

Ferjefri forbindelse på Indre Nordmøre: Todalsfjordprosjekter er nærmere realisering enn noen gang. Høsten 2017 nådde prosjektet en viktig milepæl, da prosjektet rykket opp til 1.-plass på fylket sin prioriteringsliste. Statens vegvesen startet i 2017 arbeidet med kommunedelplan.

Bedre og tryggere veier:

Bedring av standarden på rv70 er i gang på flere steder: 

  • Utbygging av veikryss på Fale er gjennomført og videre utbedringer pågår.
  • Det er utarbeidet reguleringsplan for Elverhøybrua. I tillegg til ny bu omfatter planen omlegging av et firearmet kryss til T-kryss og omlegging av fylkesveg under ny bru. Planen inneholder også tiltak som gang- og sykkelveger, busslommer og støytiltak.
  • Arbeidet med å utbedre og bygge ny veg mellom Tingvoll og Meisingset for å bedre trafikksikkerheten og framkommeligheten pågår og skal ferdigstilles i 2019.

Trafikksikkerhetstiltak i Sunndalsøra sentrum: Sunndal vegvesen etablerte i 2017 nytt gangfelt på Holten. Dette gir en mer trafikksikker skolevei for skolebarn i sentrum og andre trafikanter.

Kommunal vannforsyning og avløpsnett med god kvalitet: Det meste av vann- og avløpsanleggene er kommunale og kvaliteten er god. Nytt vannverk på Sunndalsøra ble ferdigstilt og satt i drift høsten 2017.
 

Hovedmål 6 - Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder

Reetablere Driva som laks- og sjøørretelv: Arbeidet med bekjempelse av Gyrodactylus salaris i Drivaregionen startet opp i 2015, og i 2017 ble laksesperra i Driva ferdigstilt og åpnet. Bevaringsarbeide ble gjennomført høsten 2017. Etter tildelte midler fra Miljødirektoratet har prosjekt Øvre Sunndal startet bygging av et infosenter ved Sunndalsporten ved Gjøra, som skal vise villaksens liv i havet og i elva, samt fortelle om lakseparasitten og hvordan elva skal behandles for å bli kvitt denne.

Vern gjennom bruk: Om lag 2/3 av kommunens areal er vernet av Staten etter naturvernloven og 1/3 av Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark ligger i Sunndal. Kommunens strategi å ha en aktiv rolle i forvaltningen av våre verneområder, i tråd med de behov bønder i området og brukere av naturen her har. Kommunen fikk i 2017 medhold i at Grødalen og Fjellgardene ikke skal vernes som nasjonalt villreinområde. Vi fikk også medhold i at øvre Sunndal tas ut av forvaltningsområdet for jerv, og omdefineres til prioritert beiteområde, på samme måte som for Trollheimen.
 

Hovedmål 7 - God helse og livskvalitet for alle

Forebyggende folkehelsearbeid: Sunndal kommune satser på forebyggende folkehelsearbeid, gjennom arbeid i ulike prosjekter og utvikling av tiltak. Nærmiljøprosjektet «Trivsel i Sunndal» har hatt et aktivt år, med utprøving av medvirkningsmetoder, samt stimulering til nærmiljøtiltak ved å bevilge midler til dette. Folkehelseprofilen er gjennomgått og det er gjennomført UNGdata-undersøkelse som kan legge grunnlag for utvikling av oppvekstvilkår framover.

Ungdomsarbeid gjennom samarbeid mellom tjenester: I tillegg til områder som skolehelsetjeneste og de helsemessige tilbudene, er det også viktig og godt arbeid som er gjort i kulturtjenesten, grunnskoletjenesten og andre tjenester for å bidra til et trygt og stimulerende ungdomsmiljø. Høsten 2017 arrangerte flere tjenester et tverrfaglig seminar «Heldig er den ungdommen som har teite foreldre», som satte fokus på forebyggende arbeid rundt foreldre, ungdom og alkohol. Seminaret følges opp i 2018. MOT er innført i alle tre klasser ved Sunndal ungdomsskole. Aktivitet er igjen stor ved Sunndal ungdomssenter, et viktig tilbud til mange ungdommer i Sunndal.

Livskvalitet for eldre: Pleie- og omsorgstjenesten har fokus på forebyggende helsearbeid, og etter prinsipp for «Livsgledesykehjem» arrangeres matglededager, kulturopplevelser og aktiviteter for beboere på institusjon. Beboere på sykehjem skal ha egen aktivitetsplan, og det jobbes nå med å utrede forebyggende hjemmebesøk for eldre. Videre jobbes det med å etablere samarbeid mellom kommunen, pensjonistforeningene og frivilligsentralen for å samordne og utvikle aktivitet- og kulturtilbud til eldre. Sunndal er en demensvennlig kommune, og samarbeider med Sunndal demensforening om «Et mer demensvennlig samfunn» og «Aktivitetsvenn for demente».

Sysselsettingstiltak bidrar: «Aktiv hverdag» er et lavterskeltilbud for personer som av ulike årsaker har falt ut av utdanning eller arbeid, og er et viktig bidrag på veien mot arbeid og aktivitet. Totalt har 49 personer vært innom tiltaket gjennom året, og 35 personer ble utskrevet. Av de som var utskrevet tok om lag 70 % steg i retning av, eller direkte til arbeid.


Hovedmål 8 - Sunn kommuneøkonomi – kompetent og attraktiv arbeidsplass

Sunndal en relativt sunn kommuneøkonomi – netto driftsresultat er på et forsvarlig nivå, kommunen har økonomiske reserver (disposisjonsfond) for uforutsette hendelser, men lånegjelda er høyere enn hva som er anbefalt.

Finansielle nøkkeltall (kostra)
Finansielle nøkkeltall Sunndal 2016 Sunndal 2017 K.gr.12 2017 Norge 2017 Nasjonal anbefaling
Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter 3,0 2,1 3,2 3,7 2,0 (minimum)
Disposisjonsfond i prosent av brutto driftsinntekter 13,8 15,3 7,9 10,0 10 (minimum)
Netto lånegjeld i prosent av brutto driftsinntekter 58,1 60,1 89,7 83,6 50 % (maks)
Arbeidskapital i prosent av brutto driftsinntekter 19 20 20 22  


Kompetent og attraktiv arbeidsplass: For å kunne yte kommunens tjenester på en best mulig måte, er det kontinuerlig fokus på å tiltrekke seg nødvendig kompetanse og utvikle eksisterende kompetanse i kommunen. Videre er godt arbeidsmiljø avgjørende for prestasjoner på jobb, og Sunndal kommune har et tett samarbeid med vernetjenesten og bedriftshelsetjenesten med fokus på dette. Kommunen har også nådd sitt mål om å stille minimum 21 praksisplasser til disposisjon for lærlinger, og at alle ungdommer (16 – 19 år) får et tilbud om sommerarbeid i kommunen.
 

Hovedmål 9 - En dyktig og effektiv beredskapsorganisasjon 

I 2017 var den ingen reelle beredskapshendelser i Sunndal men årlig øvelse ble gjennomført. Og kommunens kriseledelse og omsorgsberedskapsgruppa gjennomfører flere møter i året.  I 2017 ble det også etablert et eget beredskapsråd i Sunndal. Her deltar representanter fra det offentlige, private aktører (Hydro), sivilforsvaret og Sunndal Røde Kors. I sitt årlige møte diskuteres felles problemstillinger knyttet til samfunnssikkerhet og beredskap.

Det nasjonale krisestøtteverktøyet CIM effektiviserer både planlegging, gjennomføring og evaluering av beredskapssituasjoner. I 2017 har det vært fokus på opplæring og økt bruk av dette verktøyet i kommunen og hos våre samarbeidspartnere.