Kirkene i Sunndal

Hov kyrkje - Klikk for stort bildeKirketårnet på Hov kyrkje med fjell i bakgrunnen

Det er Sunndal kirkelige fellesråd som har ansvaret for drift og forvaltning av kirker og kirkegårder i kommunen.

Fellesrådet sørger for at det gjennomføres gudstjenester, dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser.

 

Kirken i Sunndal sin nettside
 

I Sunndal kommune har vi fem kirker:

Hov kirke er kommunens hovedkirke. Den nåværende kirka ble bygget i 1887 etter at den tidligere kirka ble blåst overende i et veritabelt stormkast som lokalt kalles for ”nebbvind”. Kirka er forholdsvis lav, med et kort tårn. Kirkebyggerne på 1880-tallet hadde tatt konsekvensene av at det kan blåse sterkt på stedet. Kirka ligger svært vakkert til i sentrum, og er omgitt av en velstelt kirkegård.

Øksendal kirke er som hovedkirka bygd på slutten av 1800-talet (1894) i nygotisk stil. I de senere år er korinventaret fra den gamle korskirka i Øksendal fra 1712 atter komme til heder og ære. Fra den gamle kirka vart rive på 1800-talet har dette inventaret ligge bortgjemt på loftet i nåværende kirke. Men i 1972 ble arbeidet med å få sett den gamle altertavla, preikestolen og korskillebjelken med brøsting inn i nåværende kirke fullført. Dette gamle inventaret er laget i 1713 og malet i 1783. Elles henger det ei altertavle fra 1682 i kirka.

Ålvundeid kirke er bygd av samme byggmeister som sette opp Romfokyrkja, og har samme åttekanta form som den, men er litt mindre. Det er fortalt at kirkebyggeren ”Gammel-Tøftinn”, som var fra Romfo sokn, kutta ei alen på alle mål. Kirka kunne ikke være like stor som hans egen kirke i Romfo! – Ålvundeid kirke ble bygd i 1848 og er særs særprega med sitt umåla, trehvite interiør. Altertavla ble kjøpt fra ei kyrkje i Kristiansund og er fra 1725.

Romfo kirke er kanskje selve perlen mellom kirkene våre i Sunndal. Denne åttekanta kirka ble bygd i 1821. Men mye av inventaret er nokså mye eldre. Særlig verdt å merke er den rikt utskoret altertavle fra 1713 med innebygd preikestol i selve altertavla. I kirka finn vi to vakre utskoret gjenstander fra før reformasjonen: En Olavsfigur (Heilag Olav) og et krusifiks med apostelen Johannes og Jesu mor på hver side av korset.

Gjøra Kapell er et vakkert gudshus som ble bygd  i 1935. Den vesle folkemengda øverst oppe i Sunndalen tok da selv initiativet til å få bygd seg ei kirke i den øvre delen av Romfo sokn. Hele grenda deltok både i dugnadsarbeidet og med gaver. Gjøra Kapell er den eneste av kirkene som har kirkelydsal i kjelleren.