Miljø og samfunnsansvar

Kommunestyret har gjennom flere vedtak satt klima og miljø på dagsorden. Med dette som bakgrunn har kommunen i 2021 bl.a. ansatt en egen klima- og miljørådgiver som skal ha disse temaene som hovedansvar.  

Kommunedelplan for naturmangfold

I løpet av året fikk kommunen tilskudd fra Miljødirektoratet for å utarbeide kommunedelplan for naturmangfold. Dette er et tiltak som bidrar til å styrke arbeidet med naturmangfold i kommunene. Etter sommeren begynte administrasjonen på arbeidet med å lage forslag til planprogram. Dette forslaget ble behandlet i løpet av høsten og planarbeidet planlegges ferdig desember 2022. 

Energi- og klimaregnskap

Høsten 2021 ble Sunndal kommunes første energi- og klimaregnskap lagt frem. Dette energi- og klimaregnskapet var for kommunen som virksomhet i 2020. Energi- og klimaregnskapet skal vise det samlede utslipp av klimagasser og det totale energiforbruket til organisasjonen. Et slikt regnskap er et viktig verktøy i arbeidet med å identifisere konkrete tiltak for å redusere sitt energiforbruk og klimagassutslipp.  

Bærekraftkommune

Sunndal kommune har gjort vedtak om å bli bærekraftkommune. Før sommeren fikk alle 26 kommunene i Bærekraftfylket Møre og Romsdal, kartlagt status på bærekraft. Denne rapporten viser hvordan kommunen ligger an på de 17 bærekraftsmålene og er den første kartleggingen av sitt slag som er gjort.  

Klimanettverk Nordmøre

Sunndal er med i Klimanettverk Nordmøre og gjennom kunnskaps- og erfaringsdeling og gode løsninger skal klimaarbeidet i kommunene styrkes. Temaer som har vært tatt opp i nettverket har vært klimatiltak og effekt, klimaregnskap og generell styrking av klimaperspektivet. 

Klimasats-tilskudd

Før jul fikk Sunndal kommune innvilget sin første søknad på Klimasats-tilskudd av Miljødirektoratet. Dette tilskuddet går til klimatiltak som kommunene vil igangsette, og søknader mottas årlig. Denne støtteordningen er for kommuner som vil redusere sine klimagassutslipp og omstille seg til lavutslippssamfunn. Søknaden omfatter ladepunkter for tjenestebiler hos Tekniske tjenester. 

Miljøvennlige innkjøp

Kommunen har høyt fokus på å gjennomføre miljøvennlige innkjøp. Kravene er alltid med i anbudsrunder og rammeavtaler som kommunen inngår. Statistikk viser også at miljømerkede produkter benyttes ute i kommunens tjenester. For eksempel er 44% av alt innkjøp innen forbruksmateriell som kontor, renhold og catering miljømerket, og det er best av kommunene i innkjøpssamarbeidet på Nordmøre. Produktene er i hovedsak Svanemerket, men også andre typer miljømerkinger benyttes. Her arbeides det aktivt med å fremheve miljømerkede produkter i bestillingsverktøyene.

Samfunnsansvar

Når det gjelder samfunnsansvar vises dette i mange ulike dimensjoner i kommunen. Alt fra deltakelse i Inkluderende Arbeidsliv (IA), omfattende seriøsitetskrav i innkjøpsprosesser for å hindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, rutiner for etterlevelse av lov og forskrift i ulike sammenhenger, eierskapsmelding som gir retningslinjer for kommunens eierskap og samarbeid mv. Som et offentlig lokalt forvaltningsorgan vil samfunnsansvaret alltid være en vesentlig del av kommunens formål og aktivitet.