Kommunedirektørens kommentar

Året 2021 startet med stor optimisme, med oppstart av vaksinering og tro på at pandemien vil være over tidlig på året. Slik ble det ikke. Optimismen ble beholdt utover hele året, og tjenesteproduksjonen gikk parallelt med pandemihåndtering. Hovedkonklusjonen er at kommunens tjenesteproduksjon også i 2021 har vært god og det er levert gode tjenester til våre innbyggere. 

Tjenesteproduksjon 

Dugnaden med å gjennomføre vaksinering av hele befolkningen i flere omganger preget kommuneorganisasjonen gjennom hele året. En tverrfaglig forankring av arbeidet bidro til en vellykket gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet, men også på en unik måte til samhold og en stolthet i organisasjonen – dette var noe vi gjorde i fellesskap, og alle kunne bidra - enten som helsepersonell, vakter eller tilretteleggere på andre måter. Dette har vært et målrettet og godt organisert arbeid, som har krevd en del ressurser, og da er det godt å se at arbeidet lykkes.  Kommunedirektøren takket alle ansatte for innsatsen med to fullsatte takkekonserter med Dance With A Stranger i november. 

Helse- og omsorgstjenesten - som er kommunens største tjeneste - har de siste årene gjort endring i tjenesten fra institusjonsbasert til hjemmebasert. Dette arbeidet er nødvendig for å møte framtidas utfordringer med flere eldre og færre i arbeidsdyktig alder. Dette er også en ønsket utvikling fra brukerne – de ønsker å være hjemme så lenge det er mulig. Kommunebarometeret rangerer Sunndal på niendeplass av alle landets kommuner i helse- og omsorgstjenester, og det er meget tilfredsstillende. 

Utviklingen viser at brukere under 67 år pr i dag har behov for 2/3 av de totale hjemmebaserte tjenestene. Det jobbes med implementering av velferdsteknologi, noe som også vil bidra til å håndtere et økende antall brukere med omsorgsbehov. 

Nye lavterskel tilbud innen psykisk helsehjelp bidrar til tidlig innsats, og arbeidet foregår i tett samarbeid med barn, foreldre og andre aktuelle instanser og tjenester. Tilbudene er frivillig og gratis, og det trengs ingen henvisning fra fastlege. 

Arbeidet med renovering og bygging av Lege- og Helsesenteret startet i januar 2021, og vil pågå fram til sommeren 2022. Her vil helsetjenester samt barnevern bli samlet. Foruten et nytt og hensiktsmessig bygg, muliggjør det også utvikling av tjenestene ved å være samlokalisert.  

Ny barnehage- og skolebruksplan er vedtatt. Det er gjort vedtak om at det skal bygges ny sentrumsbarnehage til erstatning for Holten og Tredal barnehager. Dette vil gi et løft for barnehagetilbudet, det blir da 3 hensiktsmessige og nybygde barnehager.  

Tilstandsrapport for grunnskolen viser en positiv utvikling i læringsmiljøet. Det jobbes systematisk og satses på skolemiljø og livsmestring for å bidra til gode oppvekstvilkår for barn og unge. Sunndal er MOT-kommune. Våre MOT-coacher Kjersti og Olav ble kåret til årets MOT-coacher i Møre og Romsdal – dette med bakgrunn i tilbakemeldinger fra våre ungdommer. 

I løpet av året ble det jobbet med å etablere NAV Indre Nordmøre sammen med Tingvoll og Surnadal kommuner, som trer kraft fra 01.01.22. Hovedhensikten er å at brukerne skal oppleve et bedre tjenestetilbud. Det er organisert som vertskommunesamarbeid med Sunndal som vertskommune. 

I september ble det opprettet akuttmottak i Sunndal, driftet av private. Kommunen har bidratt med tjenester spesielt innenfor helse og opplæring. Kommunen har vist stor evne og vilje til å finne gode løsninger som kan implementeres raskt. Antall bosettinger er også økt i løpet av året, noe som også kan tilskrives godt integreringsarbeid. 

Pandemien har vært ressurskrevende i mange tjenester. Parallelt har driften vært god gjennom hele året. Utviklingsarbeidet i kommunen har i noen grad blitt nedprioritert, og det forventes at dette vil få større fokus i 2022.  

Økonomisk utvikling og måloppnåelse  

Takket være en styrket kommuneøkonomi fra sentrale myndigheter har kommunen fått vesentlig mer i rammetilskudd og ikke minst skatteinntekter enn forventet. Dette er også nært knyttet til at arbeids- og næringsliv i mindre grad enn fryktet har blitt rammet av pandemien. Kombinert med god kostnadskontroll i tjenestene medførte det et netto driftsresultat på nær 30 mill kroner og 3,7% av samlede driftsinntekter. Dette er en betydelig bedring i forhold til det negative resultatet i fjor på 3 mill kroner. Kommunestyret har besluttet å ha et måltall på 1,5% som et langsiktig mål, og dette kom vi godt innenfor i året som gikk. 

Fri egenkapital er midler som kommunen disponerer fritt i driftsregnskapet. Takket være det gode driftsresultatet har de frie midlene økt fra 127 mill kr i fjor til rundt 160 mill kr. ved årets utgang. Dette utgjør ca 20% av driftsinntektene som er godt innenfor det langsiktige måltallet vedtatt i kommunestyret på 10%. 

Til tross for stor investeringsaktivitet har lånegjelden blitt nedbetalt med netto 26 mill kr fra 2020 og er ved årets utgang 596 mill kr. Dette utgjør 68% av brutto driftsinntekter som er godt under måltallet på 90%. Lav lånegjeld bidrar til lave finansutgifter og stort handlingsrom, særlig når rentenivået er økende. 

Tjenesteområdene i kommunen har holdt seg godt innenfor regulert budsjett samlet sett. Utfordringene har vært særlig store innenfor Helse- og omsorg som har hatt økt etterspørsel etter tjenester og en krevende situasjon knyttet til å avgi ressurser til vaksinering og til innleie i forbindelse med høyt sykefravær. 

Bærekraft 

Sunndal er tilsluttet FNs bærekraftsmål. Disse målene reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling:  

  • Klima og miljømessig bærekraft 
  • Økonomisk bærekraft 
  • Sosial bærekraft 

Klima og miljørådgiver ble ansatt i 2021. En slik ressurs har bidratt til en styrking av fagområdet, samt strukturert og systematisk jobbing innenfor klima og miljø. Det første klimaregnskapet for 2019 og 2020 ble behandlet i høst. For budsjettåret 2023 er det planlagt å behandle klimabudsjett som en del av ordinær budsjettprosess. 

Sunndal er med i klimanettverk Nordmøre samt felles Planprosjekt som også har tema bærekraft. 
Saksbehandlingen i kommunen skal i alle saker vurdere hvilke bærekraftsmål som er aktuelle. 
Bærekraft er viktig og fortsatt nytt for kommunen, og det vil være fokus på å implementere bærekraftsmålene i hele kommunen. Dette er et langsiktig arbeid som er i gang. 

Årsverk og sykefravær

Det ble utført 652 årsverk i 2021, og totalt antall ansatte var 744.   

Arbeidet med heltidskultur er godt i gang, med størst fokus i helse- og omsorgstjenesten, og helsetjenesten. Helse- og omsorgstjenesten innførte helårsturnus i desember, og det forventes at det også vil bidra ytterligere til heltidskultur. Ved inngangen av året var gjennomsnittlig stillingsstørrelse 83,8% og det økte til 87,3% ved årets slutt. Dette er en meget god utvikling, og det er et godt resultat i kommunesammenheng. Det er ikke satt et konkret mål for stillingsstørrelse, og vi nærmer oss det som er mulig å oppnå når det er medarbeidere som har varig redusert arbeidsevne, ønsket deltid, samt ferievikarer. 

Målsetting for sykefraværet har over de siste årene vært 6%. Sunndal hadde i 2021 sykefravær på 8,4 %, en økning fra 7,1 % i 2020. En del av dette skyldes lavere terskel for fravær i forbindelse med luftveisinfeksjoner/koronalignende symptomer, samt karantenefravær. Spesielt høsten var det utfordringer med både høyt sykefravær og fravær grunnet syke barn. 

Det arbeides kontinuerlig med forebyggende tiltak samt oppfølging av sykemeldte. Dette skjer i tett samarbeid mellom ledere og medarbeidere for sammen å sikre god oppfølging og øke 

Etisk standard, likestilling og diskriminering. 

Kommunen har «Etiske retningslinjer». Disse ligger til grunn for både ansatte og folkevalgte sin rolleutøvelse.  Gode mellommenneskelige forhold, respekt samt språk og væremåte som ikke støter noen unødig er forankret i de etiske retningslinjene. De sier også at utidig oppførsel og mobbing ikke kan aksepteres.

Administrasjonsutvalget vedtok høsten 2021 nye rutiner for konflikthåndtering og for varsling av kritikkverdige forhold. Varslingsordningen skal gjøre det enkelt og trygt å varsle om korrupsjon, misligheter og andre lovbrudd i eller mot Sunndal kommune.  Varslingsordningen er åpen for både ansatte og eksterne, og er tilgjengelig på nett.

Som ellers i landet har også Sunndal kommune høy andel kvinnelige ansatte. Det er liten forskjell på gjennomsnittlig stillingsstørrelse mellom kjønnene. De store fagområdene oppvekst og helse og omsorg, har stor andel av tradisjonelt kvinnedominerte yrker. Som i resten av landet, er rekruttering til helse-sektoren utfordrende. Dette gjør at det bør sentrale strukturelle tiltak til. Endring i kompetansekrav i bemanningsnorm i barnehage, gjør at kommunen ser at det kan bli overtallighet. Disse kan da ha rettigheter som må gå på bekostning av fremtidig økt kjønnsbalanse. Interne talenter rekrutteres gjerne til lederstillinger.  

Kommunen legger IA-avtalen til grunn for sitt arbeid. Det søkes å finne muligheter for midlertidig tilrettelegging sammen med den ansatte.  

Det har vært økt fokus på partssamarbeid gjennom involvering og samarbeid på flere arenaer og nivå.  

Kommunen praktiserer likestilling uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. 

Avslutning 

Det er meget tilfredsstillende å konstatere at verdiene våre respekt, omsorg og ansvar er godt innarbeidet i organisasjonen.  
 
Medarbeiderne har stor omstillingsevne, tatt ansvar og vist omsorg. Det har vært stor innsats gjennom året for å gjøre det beste i meget krevende tider. 

Stor takk til alle medarbeiderne i Sunndal kommune – for å utføre gode tjenester hver dag til våre innbyggere.  

Tusen takk til ordfører og folkevalgte for samarbeidet, sammen gjør vi Sunndal til en god kommune for våre innbyggere. 

Tusen takk til alle ledere, medarbeidere og tillitsvalgte for stor innsats og godt samarbeid i dette annerledesåret. 

Sammen er vi et kraftsenter mellom fjord og fjell! 

Randi Dyrnes
kommunedirektør