Rapportering på kommunens hovedmål

BærekraftshjuletKommuneplanen har satt mål for ønsket samfunnsutvikling og viser hvordan kommuneorganisasjonen skal bidra til dette. Kommuneplan for 2020–2030 ble vedtatt 25.11.20, med nye mål og strategier.   

Det er vedtatt at Sunndal kommune skal være en bærekraftkommune. FNs bærekraftmål skal legges til grunn for den kommunale planleggingen. Alle målene i kommuneplanen er koblet til konkrete bærekraftsmål.  

Hovedmål 2020 – 2030

  1. En attraktiv og mangfoldig kommune med stabilt folketall rundt 7 000 innbyggere i 2030  
  2. Et bærekraftig og variert næringsliv – opprettholde en høy arbeidsplassdekning og rundt 3 800 arbeidsplasser i 2030  
  3. Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder – reduserte klimautslipp  
  4. God helse, livskvalitet og trivsel for alle  
  5. Samfunnssikkerhet gjennom kompetanse og godt samarbeid  
  6. Kompetent og omstillingsdyktig – sunn kommuneøkonomi i samsvar med nasjonale anbefalinger  
     

Måloppnåelse

 

Hovedmål 1 - En attraktiv og mangfoldig kommune med stabilt folketall rundt 7 000 innbyggere i 2030  

Prioriterte strategier  

  • Legge til rette for trivsel, integrering og inkludering i samarbeid med næringsliv og frivillige  
  • Markedsføre og framsnakke Sunndal som en god kommune å bo og arbeide i  

Øvrige strategier  

  • Gode oppvekstmiljø for alle barn og unge  
  • Moderne skoler og barnehager med god kvalitet  
  • En trygg, aktiv og meningsfull pensjonisttilværelse  
  • Jobbe aktivt for å opprettholde og videreutvikle tilbudet ved Sunndal vidaregåande skole  
  • Et variert boligtilbud med attraktive tomter og boliger for ulike behov og livsfaser  
  • Videreutvikle Øratorget som sosial møteplass og med ulike aktivitetstilbud  

Befolkningsutvikling: Sunndal hadde 6 932 innbyggere pr. 31.12.2021. Dette er en nedgang på 24 personer i løpet av året. Dette er en mindre nedgang enn tidligere år (hhv 70 og 80 i 2019 og 2020), men det er vanskelig å snu trenden med synkende befolkningsutvikling. I perioden 2017 – 2021 har det vært en nedgang på 194 personer (2,7 %) i Sunndal kommune. Figurene under viser utviklingen de siste 5 år (til venstre) og utvikling pr 10-år fra og med 1960.   



I 2021 ble det født 59 (54) barn, 69 (80) personer døde, 235 (172) personer flyttet inn og 249 (226) personer flyttet ut.  I sum er det både netto utflytting på - 14 og negativt fødselsoverskudd på -10 som er forklaringen på befolkningsnedgangen i 2021.  

 
Trenden med befolkningsnedgang fortsetter, men har vært mindre fra 2020 til 2021 enn foregående år. Befolkningsframskrivinger tilsier en fortsatt nedgang, og vel 6 500 innbyggere i 2030.

Befolkningssammensetningen endrer seg ved at andelen barn og unge i befolkningen går ned, samtidig som andelen eldre i befolkningen øker. Dette gir kommunen utfordringer når det gjelder framtidig tjenestetilbud innen barnehage, grunnskole og pleie- og omsorgstjenester. Det blir betraktelig færre i yrkesaktiv alder. Fokus på arbeidsmiljø og god tilrettelegging for seniorer blir enda viktigere. Bosettingsstrukturen i Sunndal er relativt stabil og andelen innbyggere i kommunesenteret ligger på om lag 56 %.

Kommunebarometeret 2021Kommunebarometeret er en årlig rangering av landets kommuner basert på et utvalg av nøkkeltall knyttet innen 12 ulike sektorer/ tjenesteområder. Kommunebarometeret er ingen vurdering av om innbyggerne får gode nok tjenester, men om det ser ut til at kommunen har noe å lære av andre som har bedre resultater. I kommunebarometeret 2021 kommer Sunndal på 98. plass. Dette er en betydelig framgang fra 2020 (150. plass) og 2019 (156. plass). Figuren til venstre viser resultatene pr. tjenesteområde

Interkommunale samarbeid: Sunndal har de siste årene tatt strategiske vurderinger av veivalg når det gjelder regionstruktur og samarbeid, og det er etablert interkommunale samarbeid på mange områder. I 2021 ble det vedtatt å etablere et nytt NAV-samarbeid på Indre Nordmøre, med Sunndal som vertskommune. Det er også jobbet med omdanning av flere av de samarbeid Sunndal kommune deltar i, tilpasset ny kommunelov.   

Opprettholde og videreutvikle tilbud ved Sunndal vidaregåande skole: kommunestyret i Sunndal har støttet økonomisk et tilbud innen breddeidrett ved skolen. I tillegg har kommunen finansiert tilbud for søkere uten ungdomsrett både i skoleåret 2019/2020 og 2020/2021. Tiltaket har hatt som hovedformål å sikre bosatte flyktninger muligheter for en videregående opplæring.  

Regulering av sentrumsbarnehage: kommunestyret vedtok i 2020 å starte opp arbeid med detaljreguleringsplan for ny sentrumsbarnehage i området nord for Bjørgs gate. Arbeidet har pågått gjennom hele 2021, og er lagt ut til offentlig ettersyn i februar 2022.  

Hovedmål 2 - Bærekraftig og variert næringsliv – opprettholde høy arbeidsplassdekning og rundt 3 800 arbeidsplasser i 2030   

Prioriterte strategier  

  • Satse på regionalt samarbeid for å sikre eksisterende og utvikle nye arbeidsplasser  
  • Bidra til realisering av Todalsfjordprosjektet  
  • Styrke Sunndal som helårs reisemål under paraplyen Fossenes rike  

 Øvrige strategier  

  • Være en pådriver for ansvarlig produksjon og lavere klimagassutslipp lokalt og regionalt  
  • Bidra til et godt regionalt vegnett  
  • Bidra til videreutvikling av den digitale infrastrukturen i alle deler av kommunen  
  • Opprettholde en høy andel lærlingeplasser  
  • Jobbe aktivt for å opprettholde og videreutvikle tilbudet ved Sunndal vidaregåande skole  
  • Fastsette framtidig organisering av nærings- og reiselivsarbeidet i Sunndal  
  • Utarbeide ny 5-åring næringsplan for en bærekraftig næringsliv i Sunndal og i regionen  
  • Jobbe aktivt for oppgradering av Elverhøy bru, Fale bru og Romfo bru på rv. 70.  
  • Legge til rette for havneutvikling  

Høy arbeidsplassdekning – nedgang i antall arbeidsplasser: Det var 3 496 arbeidsplasser i Sunndal pr. 4 kv. 2021 (dvs. antall sysselsatte personer med arbeidssted her). Det er en nedgang på 200 arbeidsplasser fra 2020.   

Arbeidsplassdekning er antall arbeidsplasser i prosent av antall arbeidstakere bosatt i kommunen. Balanse gir en arbeidsplassdekning på 100. Sunndal hadde en arbeidsplassdekning på 104 i 2021. Vi er 1 av 7 kommuner i fylket som har flere arbeidsplasser enn arbeidstakere.   

Mange arbeidsplasser gir høy innpendling. I 2021 var det 617 (635) personer som pendlet inn til Sunndal og 485 (442) personer som pendlet ut av kommunen.

Samarbeid om næringsutvikling: Samarbeidet med Surnadal kommune om næringsutvikling (SuSu-programmet), hadde sitt siste år i 2021. Samarbeidet er formalisert som et kommunalt oppgavefellesskap, og intensjonen er å fortsette samarbeidet innen næringsutvikling og arbeidet for en felles bo- og arbeidsmarkedsregion og fergefri forbindelse, og å utvide med flere kommuner.   

Næringsplan for Sunndal kommune, derunder framtidig organisering av nærings- og reiselivsarbeidet i Sunndal er under utarbeidelse, og arbeidet skal sluttføres våren 2022.   

Todalsfjordprosjektet: Fylkestinget vedtok i 2021 å gå videre med og bevilge penger til prosjektet, og det jobbes nå videre med reguleringsplan og finansiering. Todalsfjordprosjektet er nå inne i en avgjørende fase der realisering og byggestart i 2025 er målet.   

Utbygging av næringsareal: Det har vært god etterspørsel etter næringsareal de siste årene. I 2021 ble Håsøran næringspark utvidet, og det er regulert et område i Fjordparken til havnelager.   

Regionalt vegnett:  Det jobbes inn mot fylkeskommunen for å få på plass finansieringen av ny rundkjøring ved fv. 62 Håsøran. Reguleringsplan for prosjektet er ferdig. Fylkeskommunen har foreløpig ikke prioritert dette tiltaket i sin investeringsplan.

Hovedmål 3 - Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder – reduserte klimautslipp 

Prioriterte strategier  

  • Utarbeide eget klimaregnskap og –budsjett for den kommunale driften  
  • Delta aktivt i en kunnskapsbasert forvaltning av verneområdene i kommunen  
  • Bidra i arbeidet for å få mer sjøaure og frisk laks i vassdraga med anadrom fisk  

Øvrige strategier  

  • Utarbeide egen klimaplan  
  • Prioritere tiltak med gunstig miljø-, energi- og klimaprofil, eksempelvis hydrogenproduksjon  
  • Stimulere til utvikling og bruk av fjernvarme og fornybar energi  
  • Skånsom utbygging av ny vannkraft  
  • Delta i prosjektet «Bærekraftfylket Møre og Romsdal»  
  • Legge til rette og stimulere for mer gange og sykling  
  • Fornye vår status som nasjonalparkkommune  
  • Revidere kommunens kulturminneplan  
  • Arbeide for å gjenskape vassdraget i Litldalen  
     

Bærekraft kartlegging 2021 SunndalBærekraftkommune: Sunndal kommune har gjort vedtak om å bli bærekraftkommune. Før sommeren fikk alle 26 kommunene i Bærekraftfylket Møre og Romsdal, kartlagt status på bærekraft. Denne rapporten viser hvordan kommunen ligger an på de 17 bærekraftsmålene og er den første kartleggingen av sitt slag som er gjort.  Kartleggingen er et godt utgangspunkt og gir en god pekepinn på hva kommunen kan jobbe videre med bærekraft framover.   

Klimaregnskap- og budsjett: Høsten 2021 ble Sunndal kommunes første energi- og klimaregnskap lagt frem. Dette energi- og klimaregnskapet var for kommunen som virksomhet i 2020. Energi- og klimaregnskapet skal vise det samlede utslipp av klimagasser og det totale energiforbruket til organisasjonen. Et slikt regnskap er et viktig verktøy i arbeidet med å identifisere konkrete tiltak for å redusere sitt energiforbruk og klimagassutslipp.     

Naturmangfold: kommunestyret har vedtatt at det skal utarbeides en natur-, miljø- og klimarapport for hele Sunndal med spesielt fokus på vann, luft, jord og artsmangfold. Målene med rapporten er tredelt; å gjøre innbyggere bevisst verdien av naturen i Sunndal, å gi innbyggere i Sunndal kunnskap om dagens miljøsituasjon i Sunndal, og å danne grunnlag for et natur, klima og miljøregnskap og -budsjett for utvalgte miljø og naturmarkører.  Planprogram for kommunedelplan for naturmangfold ble lagt fram før jul 2021. Sunndal kommune mottok midler fra Miljødirektoratet sammen med Tingvoll og Surnadal. Kommunedelplanen vil ferdigstilles i løpet av første halvår 2021.   

Reetablere Driva som laks- og sjøørretelv: I august 2021 ble det gjennomførte en storskala utprøving av klorbehandling mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris («gyro») i elva Driva. Forsøket med klor var vellykket, til tross for utfordrende forhold med nedbørsperioder og høy vannføring, og var en generalprøve før fullskala utryddelsesbehandling. Mattilsynet har på nyåret 2022 varsla om at det bør iverksettes fullskala behandling i smitteregionen i 2022.   

Forvaltning av verneområder: Sunndal kommune søkte høsten 2021 om –og fikk innvilget søknad om å bli nasjonalparkkommune. Målet for merkevaren "Norges nasjonalparker" er flere besøkende, bedre vern og større verdiskaping. For å oppnå status som nasjonalparkkommune må kommunen oppfylle en del kriterier, og ha en handlingsplan for å være aktør under merkevaren "Norges nasjonalparker". Sunndal kommune skal nå framover jobbe mer med handlingsplan og hvordan statusen skal følges opp og brukes for Sunndal kommune sin del.   

Energibruk i kommunale bygg: Tekniske tjenester bygger videre på erfaringene fra energispareprosjektet som ble avsluttet i 2020, og har et kontinuerlig arbeid med å bruke energien i kommunale bygg rett og mest mulig effektivt.  
Det er et mål å bruke fjernvarme som oppvarming av kommunale bygg. Pr 2021 varmes ca 45 000 kvadratmeter av totalt 50 000 kvadratmeter kommunale bygg i sentrum opp med fjernvarme (90 %). Denne vil øke ytterligere når det nye lege- og helsesenteret står ferdig.  
 

Hovedmål 4 - God helse, trivsel og livskvalitet for alle

Prioriterte strategier  

  • Tidlig innsats og gode oppvekstmiljø for alle barn og unge uavhengig av sosial bakgrunn  
  • Planlegge for et aldersvennlig samfunn  
  • Sikre et godt og verdig liv for sårbare grupper  

Øvrige strategier  

  • Trafikksikre skoleveier  
  • Utvikle Sunndal folkebibliotek i samsvar med nasjonale og regionale føringer  
  • Legge til rette for frivillig innsats  
  • Gode møteplasser og godt nærmiljø for alle  
  • Et godt og variert kulturliv i samarbeid med lokale lag og organisasjoner  
  • Satse på forebyggende og mestringsorientert tilbud  
  • Fremme universell utforming  

  
Tidlig innsats og lavterskel tilbud: Rask psykisk helsehjelp er et nytt tilbud som helsetjenesten startet opp i mai.  Dette er et lavterskeltilbud til innbyggere i Sunndal over 16 år som har utfordringer med angst, milde til moderate depresjonsplager, søvnvansker eller begynnende rusutfordringer. Ved å gjøre hjelpen lettere tilgjengelig, vil det forebygge og forhindre alvorligere helseutfordringer på en god måte.  I tillegg er det opprettet tilbud om behandling og oppfølging til barn og unge opp til 18 år og deres familier.  Tilbudene legger til rette for tidlig innsats, og arbeidet foregår i tett samarbeid med barn, foreldre og andre aktuelle instanser og tjenester.  

Trafikksikre skoleveier: i 2021 ble det innført trafikksikringstiltak ved Sande skole som innebærer nytt kjøremønster med enveiskjøring på dagtid.   Trafikkdump på Opdøl anlagt høsten 2021.

Universell utforming: Drivapromenaden ble utvidet i 2021, og samtidig universelt utformet og bedre tilrettelagt for vedlikehold.

Ungdomsarbeid gjennom samarbeid mellom tjenester: I tillegg til områder som skolehelsetjeneste og de helsemessige tilbudene, er det også viktig og godt arbeid som er gjort i kulturtjenesten, grunnskoletjenesten og andre tjenester for å bidra til et trygt og stimulerende ungdomsmiljø. MOT er et livsmestringsprogram i skolen som har som mål å utvikle robust ungdom som inkluderer ALLE. Alle trinnene ved Sunndal ungdomsskole er med. I følge ungdommen er resultatene gode. Satsingen inneholder også programmet "Skolen som samfunnsbygger".   

Aldersvennlig samfunn: Sunndal kommune fikk i 2021 midler fra Statsforvalteren til tiltak for å motvirke ensomhet hos eldre. Helse- og omsorgstjenesten har i samarbeid med støtteforeningen for pensjonistsenteret og eldrerådet utarbeidet et tilbud med aktiviteter ved pensjonistsenteret hver onsdag – kalt aktivitetstiltak for hjemmeboende eldre. Hjemmetjenesten bidrar med ressurser i form av aktivitetskoordinator som har ansvar for aktivitetene på onsdager. Målet er å få dette inn som et permanent tilbud med bidrag fra frivillige.  

Sikre godt og verdig liv for sårbare grupper: Ansatte i helse- og omsorgstjenesten har gjennomført opplæring i demensomsorg. Dette er et viktig fagområde som kommer til å kreve mye og god kunnskap hos ansatte i helse og omsorgstjenesten fremover, for å kunne gi denne gruppen et godt og verdig liv.    

Forebygging og mestring i helse- og omsorgstjenesten: med utgangspunkt i Leve hele livet reformen legges det til rette for at folk kan være mest mulig selvstendig og bo hjemme så lenge som mulig. Det er innført hverdagsmestring som et tankesett i hjemmesykepleien og psykisk helse. I 2021 har 28 brukere gjennomført dette tilbudet. Etter seks uke viser resultater økt score på mestring og fysisk funksjon, og dette medfører en reduksjon i hjelp på 75 timer pr. uke ved utgangen av året.   
Bruk av velferdsteknologi kan gi mange nye muligheter for aktivitet og deltagelse. Det kan gi mennesker økt mulighet til å mestre eget liv og helse, og bidra til at man kan bo lenger i eget hjem til tross for nedsatt funksjonsnedsettelse. Bruk av teknologi kan også bidra til å forebygge eller utsette institusjonsinnleggelse. Ulike velferdsteknologiske løsninger er innført som for eksempel sensorer (døralarm, falldetektor, sengematte) og elektronisk medisindispenser.   

Hovedmål 5 – Samfunnssikkerhet gjennom kompetanse og godt samarbeid  

Prioriterte strategier  

  • Revidere ROS-analyser og beredskapsplaner som forankres i nyvalgt kommunestyre  
  • Sikre god helseberedskap med hensyn til legevakt og ambulanser  
  • Fysiske sikringstiltak i forbindelse med ras og flom  

Øvrige strategier  

  • Informasjon og samvirke mellom offentlige og private beredskapsaktører  
  • Innføre lokasjonsbasert varsling for personer som oppholder seg i kommunen  
  • Styrke vår robusthet i forhold til bortfall av kritisk infrastruktur i en kortere periode  
  • Kunnskap og bevisstgjøring av innbyggernes ansvar for egen beredskap   

Pandemiår: Pandemien har også i 2021 utfordret kommunens beredskapsorganisasjon. Kommunens kriseledelse har gjennom hele pandemien vært tett på i perioder med strenge nasjonale tiltak og ved smitteutbrudd. Året har krevd mye av store deler av organisasjonen og medført at en del annen aktivitet har måttet prioriteres ned.   

Ny beredskapskoordinator var på plass i starten av 2021, og er i gang med revisjon av beredskapsplaner. ROS-analysene er foreløpig ikke revidert.  

Egenberedskapsuka 2021 ble markert med utstilling ved Sunndal rådhus, og stand i ALTI Sunndal i løpet av uka (bilde). Informasjon om egenberedskap vil være et kontinuerlig arbeid for å øke bevisstheten rundt dette.  

Hovedmål 6 – Kompetent og omstillingsdyktig - sunn kommuneøkonomi i samsvar med nasjonale anbefalinger  

Prioriterte Strategier  

  • Endret driftsnivå tilpasset inntekter og endrede behov  
  • Utvikle gode tjenester gjennom trepartssamarbeidet, samskaping med frivilligheten, innbyggere og tjenestemottakere  
  • Etablere heltidskultur  

Øvrige strategier  

  • Økt innovasjon, digitalisering og bruk av velferdsteknologi  
  • Utvikle kompetente og selvstendige medarbeidere gjennom mestringsorientert ledelse  
  • Miljøvennlig drift - innarbeide klimakrav i kommunens innkjøpsreglement  
  • Tilstrebe god kjønnsbalanse ved ansettelse  

  
Endret driftsnivå tilpasset inntekter og endrede behov: Kommunens økonomi har bedret seg betydelig siden et bunnivå i 2019. Dette har flere årsaksforklaringer, både interne og eksterne. Økonomien har vært betydelig preget av pandemien både på godt og vondt. Kommunen har ikke hatt store økonomiske utfordringer knyttet til denne, samtidig som staten har kompensert ekstrautgiftene og vel så det. Samtidig har tjenestene bidratt i en betydelig omstilling og til dels effektivisering. Fortsatt vil det være svært store utfordringer i årene framover knyttet til bl.a. demografi. Det vises ellers til neste avsnitt for mer detaljer.

Kompetent og attraktiv arbeidsplass: For å kunne yte kommunens tjenester på en best mulig måte, er det kontinuerlig fokus på å tiltrekke seg nødvendig kompetanse og utvikle eksisterende kompetanse i kommunen. Videre er godt arbeidsmiljø avgjørende for prestasjoner på jobb, og Sunndal kommune har et tett samarbeid med vernetjenesten og bedriftshelsetjenesten med fokus på dette. Kommunen har som mål å stille minimum 21 praksisplasser til disposisjon for lærlinger, og at alle ungdommer (16 – 19 år) får et tilbud om sommerarbeid i kommunen.  

Etablere heltidskultur: Heltidskultur har vært en av de store prioriterte satsningsområdene i 2021. Det er lagt ned et omfattende arbeid fra ledere, tillitsvalgte, medarbeidere og stabsfunksjoner som har bidratt til stor endring i hvordan man tenker nytt rundt hvordan tjenestene og arbeidstiden organiseres. Det er gjort både organisatoriske grep og overgang til årsturnus. Det er skapt et større forståelsesbilde av nødvendigheten av heltidskultur. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse på kommunenivå er 87,3%. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse for den faste arbeidsstokken er i realiteten noe høyere da bl.a. studentstillinger, sommervikarer og nødvendig deltid (bl.a. delvis uføregrad) vil trekke i negativ retning.   

 Innovasjon, digitalisering, velferdsteknologi: Organisasjonen har tatt i bruk nye digitale løsninger og den digitale kompetanseutviklinga de siste årene har vært enorm. Bedre samskaping, større transparens og bedre effektivitet er noen av effektene de nye arbeidsmetodene har gitt oss.

Økt fokus på velferdsteknologiske løsninger og god utnytting av alle trinn i omsorgstrappen vil bli viktig for å møte økningen i antall eldre og demenssykdom. Oppgavene må løses på nye måter. Helse- og omsorgstjenesten er i gang med innføring av ulike velferdsteknologiske løsninger (bildet), og i dette arbeidet er kartlegging av hjelpebehov før og etter innføring sentralt. I de fleste tilfeller reduseres behovet for tjenester og i tillegg gir velferdsteknologiske løsninger bedre kvalitet.