Innvandrertjenesten

Økonomi

Tjenesten har ca 1,6 mill kr i mindreforbruk. Størstedelen skyldes sein bosetting og dermed mindre behov for for eksempel introstønad. I tillegg har tjenesten hatt flere lærere i studiepermisjoner gjennom året. Det har medført lavere lønnsutgifter enn budsjettert.  

Covid-19

Pandemien har forsinket bosettingen, men vi har likevel fått bosatt i tråd med anmodingen fra IMDI i 2021. Overgangen til rødt nivå i høst gjorde at det ikke ble gitt så mange norsktimer til asylsøkere på mottaket som planlagt. Tjenesten har bidratt med ressurser til vaksinering. Sein bosetting gjorde at kapasiteten var god i tjenesten fram til august. Noe korttidsfravær på grunn av korona har bidratt til noe overtid i høst.    

Organisasjon

Tjenesten hadde ved utgangen av 2021 15,1 årsverk. Men noen av disse var vakante pga permisjoner. Aktive årsverk var dermed 13,4.

Tolk/ språkhjelp er endret til tolk/ språkhjelp/ miljøarbeid da det er redusert med 1 årsverk på tolk/ miljøarbeid. Miljøarbeidere har tatt over en del av oppgavene til vaktmester når det gjelder boveiledning og oppfølging av boliger til flyktninger og det er ingen vaktmester ansatt hos Innvandrertjenesten pr. dags dato.

Vi deler også to stillinger med ungdomsskolen, en som språkhjelp/ tolk og en i kantina. Totalt er tjenesten redusert med 1,8 årsverk i 2022. 

Sykefraværet for hele året har vært 5,2%. 

Viktige hendelser i 2021

  • Ny integreringslov trådte I kraft 01.01.22 – dette betyr større differensiering i introduksjonsprogrammet mellom deltagere med lite og mye skolebakgrunn og flere obligatoriske elementer har kommet inn. 
  • Ny læreplan i norsk og samfunnskunskap - krever større ressurs på grunn av kortere tidsfrist på gjennomføring og økt obligatorisk timeantall. 
  • Anmodning om bosetting var 27 – det er bosatt 36 overføringsflyktninger+ 4 familiegjenforente.
  • Akuttmottak opprettet i slutten av september. Ca 70 voksne fra mottaket har i perioden fått tilbud om norsktimer hos voksenopplæringen. 
  • Tilsyn grunnskole for voksne våren 2021. Erklæring om retting sendt til Statsforvalteren. 

Utfordringer framover

Krigen i Ukraina og den økende flyktningetilstrømmingen vil bli en stor utfordring for tjenesten i tiden som kommer. Kommunen har allerede gitt tilsagn om en kraftig økning i bosettingen og det vil utfordre tjenesten.

En annen utfordring som tjenesten har hatt i lengre tid er tilgang til barnehageplasser, slik at foreldre kan delta i kvalifiseringstilbudet.  Mange flyktninger har ikke bil/førerkort og da blir også tilbud om plasser utenfor sentrum en ekstra utfordring.

Kostra-indikatorer

Andel flyktninger i befolkningen har økt fra i fjor og er betydelig over sammenligningsgruppene. Det viser også bosettingstallene.


 Kostra innvandrertjenesten 2021