Helse- og omsorgstjenesten

Økonomi

Tjenesten har et samlet overforbruk (underskudd) på ca 4,8 mill kr i forhold til regulert budsjett. Tjenesten fikk tilført 4 mill kroner ved regulering av budsjettet for 2. tertial. Dette har ikke vært tilstrekkelig for å dekke det økte ressursbehovet gjennom året.  

Økt etterspørsel etter sykehjemsplasser har ført til at vedtak om å redusere antall langtidsplasser ikke har fått nødvendig framdrift. I tillegg har dette ført til økt press i hjemmesykepleien og ved korttidsavdelingen om å ta imot ferdigbehandlede pasienter fra sykehus. Det har igjen ført til økte overføringer til Helseforetaket i form av døgnavgift. 

Tjenesten har også i 2021 vært påvirket av koronapandemien. Her utgjør innkjøp av smittevernutstyr en betydelig del, i tillegg har tjenesten tatt helsepersonell ut av ordinær turnus for å bistå med sykepleiere ved vaksinering av befolkningen. Dette har ført til forskyving av vakter og bruk av overtid for å erstatte dette personalet. 

Tjenesten har også etablert tjenestetilbud til nye brukere med sammensatte behov utenfor ordinær turnus. Dette gir i en oppstartsperiode økte kostnader inntil en får tilpasset tjenestetilbudet inn i ordinær bemanningsplan. 

Overskridelsene forklares i følgende hovedpunkter. 

  • Bruk av overtid og forskyving av vakter. 
  • Bruk av ekstrahjelp og midlertidige stillinger til nye brukere 
  • Underfinansiering lærlinger 
  • Over-ligge døgn – utskrivningsklare pasienter i sykehus 
  • Redusert brukerbetaling 
  • Forsinkelse i planer om reduserte langtidsplasser i sykehjem 
  • Betydelige kostnader til innkjøp av smittevernutstyr og personell til vaksinering 

Covid-19

Tjenesten har bidratt med sykepleieressurser til vaksinering. På grunn av strenge restriksjoner ved symptomer på luftveisinfeksjoner har tjenesten hatt et høyt korttidsfravær. I perioder har det vært vanskelig å skaffe nok vikarer til å dekke opp fraværet. 

Organisasjon

Habiliteringsavdelingen ble overført til helsetjenesten fra 01.01.21. 

Viktige hendelser i 2021

  • Avvikling av sykehjemsplasser: 16 sengeplasser ble vedtatt avviklet i 2021. Kun 4 av disse plassene er avviklet.  
  • Utskrivningsklare pasienter fra sykehus: 66 utskrivningsklare døgn i 2021. Disse døgnene har påløpt i perioden februar – april og september – november (22 døgn i 2019, 36 døgn i 2020) 
  • Søknader om institusjonsplass: 35 søknader ble behandlet i 2021. 21 ble innvilget, 4 fikk avslag, men har fått innvilget søknaden etter nye vurderinger i løpet av året. 10 ble gitt avslag, men oppført på vurderingsliste. I 2020 ble det behandlet 29 søknader der 19 ble innvilget, 7 avslag og 3 på vurderingsliste. 
  • Heltidskultur: Svært mange ansatte har fått økt sin stilling i løpet av 2021. Det er innført langvakter på helg og årsturnus i hele tjenesten. Det er opprettet en prosjektstilling med ansvar for årsturnus og innleie de neste 2 årene. Erfaringer med årsplan i 2021 og ressursbehov vil danne grunnlag for ytterligere økninger i stillinger. Målsettingen er å benytte faste ansatte i størst mulig grad til å dekke opp både planlagt og tilfeldig fravær gjennom året.  
  • Videolegevakt (VLV-satellitten): Det er gjennomført 45 konsultasjoner i 2021. En antar at bruken av videolegevakt er påvirket av korona-situasjonen og at antall konsultasjoner vil øke når den er over. 
  • Korona: Tjenesten har også i 2021 vært påvirket av korona situasjonen. Ressursbruk rettet mot vaksinering og stort sykefravær har ført til nedprioritering av utviklingsoppgaver.  

Utfordringer framover

  • Rekruttering av helsepersonell vil bli en utfordring fremover. Heltidskultur og utlysning av 100 % stillinger vil bli en viktig faktor fremover. 
  • Økning i antall eldre og demenssykdom vil kreve nye måter å løse oppgavene på for fremtiden. Økt fokus på velferdsteknologiske løsninger og god utnytting av alle trinn i omsorgstrappen vil bli viktig. 
Kostra-indikatorer

Indikatorene viser en tydelig vekst i hjemmebasert omsorg. Ressursinnsatsen er på nivå med sammenligningsgruppene, og da er særlig kostra-gruppen relevant. Kostnadene knyttet til institusjonsplasser er stabile, men ligger fortsatt noe over kostra-gruppen. Institusjonsandelen er noe under den samme, men noe høyere enn landsgjennomsnittet. 

 

Kostra helse- og omsorgstjenesten 2021