Barnehagetjenesten

Økonomi

Barnehagetjenesten har et mindreforbruk på om lag 0,6 mill kr i 2021. Det skyldes hovedsakelig: 

  • Vakante stillinger med bakgrunn i redusert barnetall. 
  • Reduserte reiseutgifter knyttet til møter og kompetanseutvikling. 

Vakante stillinger blir besatt fra januar 2022 som følge av løpende inntak og økning i barnetallet. 

Barnehagetjenesten taper store inntekter på grunn av moderasjonsordninger. For 2021 utgjør kostnadene en mindreinntekt på 1,2 mill. 

Covid-19

Covid-19 har hatt stor innvirkning på drift av barnehagene, til tross for at det ikke har vært registrert smittetilfeller blant barn eller ansatte i 2021. Smitteverntiltakene har vært utformet gjennom trafikklysmodellen for barnehager og skoler. Stadige endringer mellom ulike tiltaksnivå, etablering og revidering av beredskapsplaner. Informasjon til ansatte og foreldre, samarbeid med statsforvalter og beredskapsteamet til Oppvekstnettverk Nordmøre og kommunens smittevernlege/helsetjeneste, har preget 2021. 

Barnehagetjenesten har også brukt mye administrative ressurser i arbeidet med massevaksinering våren og sommeren for å skåne ansatte som står i direkte arbeid med barn. Det er vanskelig å anslå omfanget av merarbeidet for tjenesten, men det har hatt stor effekt på alle nivå i organisasjonen. 

Organisasjon

Barnehagetjenesten har hatt et særlig høyt sykefravær, med gjennomsnittlig fravær på 12 %. Desember, med et fravær på 16,9 %, har vært den mest utfordrende måneden. I tillegg kommer annet fravær knyttet til omsorg for syke barn ol. Sykefraværet er i hovedsak langtidsfravær (over 10 %) og kan ikke knyttes direkte til covid-19. Samtidig ser vi tegn til at den generelle tiltaksbyrden i samfunnet også har påvirket helsesituasjonen til våre medarbeidere. Med høyt fravær over tid, blir belastningen på gjenværende ansatte svært høyt og har trolig utløst ytterligere fravær. Med bakgrunn i dette måtte barnehagetjenesten redusere åpningstiden noe for å unngå fullstendig stenging. Med innføring av gult tiltaksnivå i barnehagene fra medio desember økte arbeidspresset på nytt, og den reduserte åpningstiden ble opprettholdt lengre enn planlagt. 

Barnehagetjenesten har prioritert innleie av vikarer fra første fraværsdag. Med høy sysselsetting er det vanskelig å rekruttere personell som er egnet til arbeid i barnehagene for å dekke det økte sykefraværet. Barnehagene har derfor i praksis opplevd underbemanning mange dager i 2021.  

Viktige hendelser i 2021

  • Utarbeidelse av barnehage- og skolebruksplan. Viktig kartlegging som gir grunnlag for politisk prioritering av tjenesteområdene. 
  • Vedtak om bygging av ny sentrumsbarnehage til erstatning for Tredal og Holten barnehager. 
  • Fullført 3-årig læringsløype «Språk og skriving». 
  • Koronatiltak – høyt trykk på tilpasning av tjenestetilbudet. 
  • Høyt sykefravær – vansker med rekruttering av tilkallingsvikarer til å dekke fraværet. 
  • Nettverk Nordmøre etablert som interkommunalt samarbeid mellom kommunene på Nordmøre, omdøpt til Oppvekstnettverk Nordmøre med Surnadal kommune som vertskommune. 

Utfordringer framover

  • Barnehagetjenesten må arbeide systematisk for å redusere sykefraværet. Selv om fraværet ikke er arbeidsrelatert kan tiltak på arbeidsplassen bidra til å øke arbeidsnærværet. Dette må prioriteres. 
  • Det er mangel på barnehageplasser i sentrum. Selv med etablering av ny sentrumsbarnehage, vil mange familier i sentrum få tilbud om barnehageplass i andre kretser i en overgangsperiode. Særlig utfordrende er dette for familier som får bosetting i sentrum gjennom året og søker plass utenom hovedopptaket. Erfaringsvis er dette en gruppe som kan bruke tid på å få tilgang til førerkort og bil for transport til ledige plasser i andre kretser. 
Kostra-indikatorer

De utvalgte kostra-indikatorene er de samme som ble benyttet i Økonomiplanen. Netto driftsutgifter har økt fra forrige år og fortsatt ligger kommunen over sammenligningsgruppene. Kommunen har som mål å ha god barnehagedekning og at dette drives i egen regi. Antall barn pr årsverk har gått litt ned og nærmer seg landsgjennomsnittet. Kommunen har en høy dekningsgrad, særlig i aldersgruppen 1-2 år, dette drar den første indikatoren opp. Driftsutgifter pr oppholdstime har også økt betydelig, men det ser ut til å være en nasjonal trend, og vår kommune er under snittet i kommunegruppen.

 

Kostra barnehage 2021