To be Taught, if Fortunate av Becky Chambers

To be taught if fortunate av Becky Chambers - Klikk for stort bilde 

Sidetall: 135

Målgruppe: Voksne

Språk: Engelsk

«To be taught, if fortunate» av Becky Chambers er en herlig liten kortroman for den som er litt lei av dystopier og heller kunne tenke seg å lese en forholdsvis jordnær science fiction som ikke er så forferdelig dyster!

Romanen handler om fire astronauter som blir sendt ut i verdensrommet for å forske på ulike planeter og deres økologiske mangfold, og det er i bunn og grunn alt boka handler om. Her er det ingen kjøttetende vesen som ligger på lur eller fiendtlige romvesen som er ute etter å dominere galaksen. Vi bare følger en gruppe forskere mens de gjør det de liker aller best - å forske. Og det er kjempeinteressant! De besøker fire forskjellige planeter som er totalt forskjellige fra hverandre og som byr på ulike, og til tider ganske dramatiske, utfordringer. Selv om handlingen er lagt til rommet følte jeg at jeg lærte mye om det å være forsker av å lese denne boka.

Boka er skrevet som et brev til jorda. Den som skriver er Ariadne, den eneste om bord som ikke er forsker. Hun er egentlig først og fremst ansvarlig for at romskipet fungerer som det skal, men siden det stort sett går på autopilot bruker hun tiden sin til å assistere kollegaene sine. Jeg skriver kollegaer, men det kunne like godt stått «venner». For egentlig er det en veldig fin vennegjeng vi følger. Er det noe Chambers er flink til så er det å lage karakterer som det er veldig lett å like! 

Boka tar opp en del etiske og moralske problemstillinger knyttet til det å utforske uberørt natur og hvilket ansvar forskere har overfor samfunnet de er en del av – og resten av verden for den del.

«Why should I fill my head with something I couldn’t change? What was a war on Earth to us? What was an economy to us? To the creatures outside? To the spiralling plants? Nothing around me changed if I chose to not watch the news, but something within me always did.»

Dette er en kort og god bok som jeg anbefaler til alle, også de som ikke leser så mye science fiction til vanlig. Hvis du likte filmen "The Martian" med Matt Damon i hovedrollen tror jeg det er stor sannsynlighet for at du vil like denne også.

 

Boka er tilgjengelig via fjernlån.