Taushet av Shusaku Endo

Taushet av Shusaku Endo - Klikk for stort bildeMålgruppe: Voksne

Sidetall: 266

«Taushet» tar for seg en del av Japans historie som nok er ganske ukjent for de fleste nordmenn. Handlingen i boka er satt til ca. midten av 1600-tallet og handler om den portugisiske jesuitt-presten Sebastião Rodrigues. Etter å ha fått nyheter om at hans tidligere læremester, som dro til Japan for å forkynne kristendommen, har frafalt troen reiser Rodrigues til Japan for å finne ut om dette virkelig er sant, men også for å fortsette med misjonsarbeidet. På denne tiden var det forbudt å være kristen i Japan og de kristne japanerne måtte derfor praktisere religionen sin i skjul og i frykt for å bli torturert og henrettet hvis de ble avslørt. Når Rodrigues ankommer landet ser han på det som sin plikt å støtte og hjelpe denne forfulgte minoriteten og virker å ha et hemmelig ønske om å bli en slags Jesus-skikkelse som veileder dem mot den rette vei. Ting blir derimot ikke helt som han hadde forestilt seg, og alle illusjonene han hadde om edle helgener og martyrer forsvinner i møtet med den brutale virkeligheten. Når Rodrigues blir vitne til torturen de kristne japanerne utsettes for spør han seg selv hvordan Gud kan forbli taus når hans lojale tilhengere utsettes for slike lidelser. Rodrigues har viet hele sitt liv til troen, men nå begynner han å tvile på om Gud virkelig finnes.

I løpet av handlingen blir Rodrigues tvunget til å bevitne mange grusomme hendelser og blir konfrontert med en rekke moralske dilemmaer. Forfatteren bruker disse situasjonene til å utforske spørsmålet om hva som er rett og galt, godt og ondt, samt en rekke spørsmål knyttet til tro og religion. Det er i all hovedsak her spenningen i boka ligger. Så hvis indre konflikt og moralske spørsmål er din greie er dette boka for deg!

I tillegg til å være en bok om tro er «Taushet» også en fortelling om møtet mellom øst og vest, Japan og vestlige makter. Endo skildrer dette sammenstøtet mellom to kulturer på en nyansert måte, noe som gjør boka interessant selv for de som ikke er brennende opptatt av religiøse spørsmål.
 

 

Reserver boka her.