Ninkolai av Bjarte Daviknes Klakegg

Ninkolai av Bjarte Daviknes Klakegg - Klikk for stort bilde

 Sidetall: 399

Målgruppe: Voksne

Ninkolai av Bjarte Daviknes Klakegg er en inderlig sår, var, litt vond og trist, men kjempefin bok om en ung gutt som prøver å komme nærmere den han virkelig er. Boka handler om Nikolai, som ikke ennå er blitt Nikolai. Nikolai var nemlig født Nina. Nå befinner han seg i et mellomstadie. Ikke lenger Nina, men ikke helt Nikolai heller.  

Romanen tar for seg tema som transseksualitet og transfobi, men handler like mye om familierelasjoner. Handlingen fortelles fra tre forskjellige synsvinkler. Nikolai, som så inderlig vil kunne leve som den han er, bestemor Inger, som har vanskelig for å gi slipp på Nina, og bestefar Johannes, den eneste som virkelig ser Nikolai, men hvis sinn er i ferd med å svinne hen. 

Historien hopper mye frem og tilbake i tid og og består av korte episoder. Gjennom disse små glimtene får man gradvis mer innblikk i dynamikken mellom de tre hovedkarakterene og alt det usagte som ligger mellom dem. Det er hovedsakelig to tidslinjer. En som begynner når Nikolai er 12 og en som begynner når han er 16. Da han var 15 skjedde det noe som gjorde at han valgte å flytte hjemmefra. Noe som gjorde at han skjønte at han ikke lenger kunne bli værende der han var. 

En av bokas sterkeste kvaliteter er språket. Klakegg skriver med et poetisk og billedrikt språk proppfullt av metaforer. Her er det mange fine passasjer! Inkludert det som muligens er den fineste beskrivelsen av det å forelske seg jeg har lest i noen bok: “Like lite som ho valde skogen, fjella, dyra, valde ho han. Som grønske frå mosen, væte frå bekken, som kvae frå furestammane smitta han over og hang fast i henne. Han vart ein del av sommaren, hausten, vinteren. Han vart ein del av våren. Han vart ein del av henne. Sånn var det berre. Det skjedde slik snøen smeltar om våren, slik graset gror inn i sommaren.”