Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Omslaget til Konderwhore av Maria Kjos Fonn - Klikk for stort bilde

Målgruppe: Voksne

Sidetall: 228

“Kinderwhore” av Maria Kjos Fonn er en skikkelig god bok som tidvis er helt forferdelig å lese. Vi møter Charlotte, som er rundt 10-11 år når handlingen begynner. Hun er et barn som på mange måter er blitt frarøvet barndommen. Moren hennes er narkoman og Charlotte blir i stor grad tvunget til å ta hånd om både seg selv og moren. Når hun er 12 år får moren seg en kjæreste som sent en kveld banker på døra til Charlotte. Du kan nok gjette hva som skjer. 

Det er tydelig at Maria Kjos Fonn har gjort grundig research når hun har skrevet denne boka. For hun skriver svært overbevisende om hvordan det er å ha blitt utsatt for overgrep og omsorgssvikt fra tidlig alder. Charlotte er en veldig sammensatt karakter og fremstår som veldig realistisk og troverdig. Hun er provoserende, utagerende, både ekstremt selvdestruktiv og destruktiv. Hun kaster seg ut i farlige situasjoner og gjør ting som for de fleste vil virke helt hinsides, men man skjønner alltid hvorfor hun gjør det. Det er forståelig, og samtidig til å bli gal av. 

“De sier brent barn skyr ilden, men min erfaring er at brente barn blir pyromane.”

På tross av at setningene er enkle og kapitlene korte, kan denne boka føles litt tung å lese. Mye på grunn av temaene som tas opp, men også av den usminkede, rå og brutale måten hendelsene i romanen skildres på. Men som sagt, dette er ei skikkelig god og innsiktsfull bok. Så den er vel verdt det!
 

 

N.B. Boka er en av de nominerte til Bibliotekets litteraturpris 2023!

For mer informasjon om prisen se biblioteketslitteraturpris.no