Husfred av Alison Bechdel

 Husfred av Alison Bechdel - Klikk for stort bilde Målgruppe: Voksne

Sidetall: 231

«Husfred» er tegneserieskaper Alison Bechdels tegnede selvbiografi. Dette er historien om Alisons barndom og dysfunksjonelle familie, men først og fremst handler den om det ambivalente forholdet mellom Alison og hennes far. Alisons far var en komplisert mann, for å si det mildt. Han var blant annet sykelig opptatt av å opprettholde en plettfri fasade og hadde et sinne som kunne gå utover både kone og barn. Hans evigvarende prosjekt var restaureringen av deres nygotiske hus. Et prosjekt han tilsynelatende var mer opptatt av enn oppdragelsen av sine barn.

Handlingen hopper frem og tilbake i tid mellom Alisons første år på universitetet og barndommen i den lille amerikanske småbyen hun vokste opp i. Det var først etter at hun hadde begynt på universitetet og kommet ut som lesbisk til foreldrene sine at hun fikk vite at faren også var skeiv, og at han hadde hatt affærer med andre menn. Noe som skulle bli den første av mange overraskelser.

Bechdel forteller faren og morens historie så godt hun kan, uten å trekke konklusjoner rundt hvilke motiver de måtte ha. I stedet gir hun seg selv tid til å reflektere. Både over sine egne valg og farens. Var det hans selvforakt, seksuelle skam og angst som gjorde ham til en så distansert far? Var det derfor livet hans ble som det ble? Eller blir det for lett å tenke slik? Som leser kan man ikke la være å undre seg over det samme.

På tross av farens mange lyter og manglende interesse overfor sine barn forsøker Alison stadig å nærme seg ham, å knytte et slags bånd. Hennes keitete forsøk resulterer i situasjoner som er komiske og tragiske på samme tid. “En tragikomisk familiehistorie” er med andre ord en veldig passende undertittel.

Panel fra tegneserien - Klikk for stort bilde   Panel fra tegneserien - Klikk for stort bilde    

Boka er (som dere ser) fargelagt i en blålig gråtone. Dette gir historien et kaldt preg, som for å understreke at dette på ingen måte er en nostalgisk skildring av en idyllisk barndom. Men så er det jo ofte slik at det er de turbulente familiehistoriene det er mest interessant å lese om. 

 

 

Reserver boka her.