Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander av Hiromi Kawakami

Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander av Hiromi Kawakami - Klikk for stort bilde 

 Målgruppe: Voksne

Sidetall: 251

Hvis det fantes et antonym for «melodramatisk» ville jeg brukt det til å beskrive Hiromi Kawakamis bøker. For i tillegg til at hun skriver om nokså hverdagslige ting har Kawakami en måte å skrive på som gjør at selv dramatiske hendelser ikke fremstår som spesielt dramatiske. De blir snarere komiske. Slik som samtalen under, som tar sted etter at en av karakterene har blitt stukket ned og sendt til sykehus.

«En brevåpner? Gjentok jeg. / Nettopp. En brevåpner, av alle ting. / Går det an å skade folk med en brevåpner, da? / Ikke egentlig. / Men blødde han ikke? / Jo, det er det som er så typisk ham.»

Bokas fortellerstemme er Hitomi, en kvinne i slutten av tyveårene som helst ikke vil jobbe så altfor hardt, bare nok til at hun klarer å brødfø seg selv. Hun jobber i herr Nakanos bruktforretning sammen med Takeo, en fåmælt ung mann, herr Nakano, den eksentriske og kvinnekjære eieren av bruktforretningen, og frøken Masayo, Nakanos kunstneriske og like eksentriske søster. Skjønt, Masayo er strengt tatt ikke ansatt i butikken. Hun stikker bare innom når enn hun føler for det. Alle karakterene i boka er egentlig litt smårare, både de som jobber i bruktforretningen og kundene som oppsøker den. Som Hitomi selv påpeker har heller ingen av de ansatte for vane å snakke om sånt som opptar folk flest. Dette resulterer i noen litt merkelige, men svært underholdende og fornøyelige samtaler.

Boka har et episodisk preg. Hvert kapittel tar utgangspunkt i en hendelse knyttet til butikken eller en av de som jobber der. Det kan være alt fra en kunde som kommer innom med noe de vil selge til en brevåpnerstikking på åpen gate. Sentralt i boka står forholdet mellom Hitomi og Takeo, og spenningen mellom de ligger som en rød tråd gjennom hele handlingen. Hitomi er småforelsket i Takeo. Noe som gir henne mye frustrasjon på grunn av at både hun og Takeo er nokså keitete, kleine og ekstremt dårlige til å uttrykke seg.

For en som til vanlig leser bøker hvor det meste står om liv og død, føltes denne boka forfriskende hverdagslig. Den passer fint for de som ikke nødvendigvis trenger en bok med et superengasjerende plot, men som kunne tenke seg å tilbringe tid i lag med en gruppe merkverdige individer.

 

 

Reserver boka her.