Havet i enden av veien av Neil Gaiman

Havet i enden av veien av Neil Gaiman - Klikk for stort bilde Målgruppe: voksne

Sidetall: 189

I Havet i enden av veien møter vi vår navnløse protagonist mens han kjører rundt på landeveiene i Sussex i England. En begravelse har brakt ham tilbake til nabolaget han vokste opp i. I stedet for å kjøre videre til minnestunden svinger han inn på en smal og humpete kjerrevei, den han husker så godt fra barndommen. I enden av veien ligger det et hus, huset til familien Hempstock. Det er sittende på benken i hagen deres foran en liten dam at alle minnene kommer strømmende tilbake.

Minner om den merkverdige jenta kalt Lettie Hempstock, minner om magi og minner om en heks. Minner fra en barndom. Det er det Havet i enden av veien til syvende og sist handler om: barndom. Den tiden i livet da man er bundet av de voksnes regler og til tider kan føle seg totalt hjelpeløs i møte med omverden, men samtidig opplever en følelse av frihet og undring som ofte går tapt i overgangen til voksenlivet.

«Voksne følger stier. Barn utforsker. Voksne er tilfreds med å gå den samme veien hundrevis av ganger, eller tusenvis – kanskje det aldri faller voksne inn å forlate stiene, å snike seg under rododendroner, å finne hullene i gjerder.»

Dette er en eventyrlig roman, både på grunn av dens innhold og måten den er skrevet på. Neil Gaiman skriver på en måte som gir en følelsen av å sitte rundt et bål i mørket mens han forteller om gamle barndomsminner. Minner som i dette tilfellet er sterkt preget av magi og nostalgi. Havet i enden av veien er en fantasyroman, men selv de som ikke er like begeistret for sjangeren som undertegnede, (som nok er de fleste av dere etter utlånstallene å dømme) vil nok ikke angre om de gir denne boka en sjanse.
 

 

Reserver boka her.