Et helt liv av Robert Seethaler

Et helt liv av Robert Seethaler - Klikk for stort bilde 

Målgruppe: voksne

Sidetall: 129 

Med sin roman «Et helt liv» har Robert Seethaler prestert å skildre et helt menneskeliv på 129 knappe sider. Mennesket det her er snakk om er Andreas Egger. I 1902 ankommer en rundt fire år gammel Egger en liten østerisk alpelandsby, og det er her han vil tilbringe mesteparten av sitt liv. Baksiden av omslaget vil fortelle deg at dette er historien om en vanlig mann og et enkelt liv. Men ett kjedelig ett er det ikke. For som livet er denne romanen svært uforutsigbar. Man vet aldri hva som kan skje på begynnelsen av neste side eller neste avsnitt. Ikke engang på begynnelsen av neste setning.

Vi følger handlingen kronologisk mesteparten av tiden, med noen hopp frem og tilbake i tid nå og da. Et sted hoppes det 9 år fram i tid fra den ene setningen til den andre, så sømløst at man så vidt merker det.

«Et helt liv» er rørende uten at den noen gang blir sentimental. Seethaler er den type forfatter som ved hjelp av bare noen få setninger kan få deg til å bry deg om en karakter. Noe som gjør det ekstra ille når han tar livet av de på begynnelsen av neste avsnitt.
Boka har et forholdsvis enkelt, men samtidig vakkert og poetisk språk. Den er lettlest samtidig som den er full av livsvisdom:

«Og så sa han noe Egger ikke skjønte der og da, men som han aldri i hele sitt liv skulle glemme: «Du kan kjøpe en manns timer, du kan stjele dagene hans eller frarøve ham hele livet. Men ingen kan ta fra en mann ett eneste sekund.»»

Anbefales!

 

 

Reserver boka her.