En udugelig mann av Yoshiharu Tsuge

Omslaget til "En udugelig mann" av Yoshiharu Tsuge - Klikk for stort bilde

Målgruppe: Voksne

Sidetall: 220

I Yoshiharu Tsuges grafiske roman “En udugelig mann” møter vi en middelaldrende mann som prøver å livnære seg ved å selge steiner. I Japan har de noe de kaller for Suiseki-steiner. Dette er steiner som er blitt formet av naturen og har endt opp med et helt spesielt utseende. De er samleobjekter og kan gå for høye summer. Det går med andre ord an å leve av å selge steiner, men bare hvis man faktisk har steiner som er verdt å selge. Noe vår udugelige mann ikke har. 

Mannen er fattig, på grensa til utstøtt og kona vil snart ikke ha noe med ham å gjøre. Vi får vite at han tidligere har hatt suksess som tegneserieskaper, men til tross for dette nekter han å tegne og fortsetter med å prøve å selge steiner. På veien mot det han tilsynelatende håper skal bli en faktisk bedrift møter han mange eksentriske typer som alle har sitt å stri med. 

“En udugelig mann” er en dempet og melankolsk, men til tider også humoristisk, fortelling om å lengte etter det forgangne, om utenforskap, kunst, kapitalisme og et samfunn som i økende grad dyrker individualisme, men som straffer de som virkelig skiller seg ut.