Dantes Inferno fritt gjenfortalt av Kristin Flood

Dantes inferno gjenfortalt av Kristin Flood - Klikk for stort bilde Målgruppe: Voksne

Sidetall: 138

“Den guddommelige komedie” er et av de største verkene innen den vestlige kanon, men her til lands er det visstnok få som faktisk har lest det. Derfor bestemte Kristin Flood seg for å gjendikte komedien med et mer lettfattelig språk. I håp om at flere skal kunne få oppleve deler av dette storverket. 

“Dantes Inferno” er første del av fortellingen. Den trenger vel knapt noen introduksjon, men for de som ikke vet handler den om dikteren Dante Alighieris reise gjennom helvete. Den kjente romerske dikteren Vergil gir ham en guida tur gjennom helvetes ni kretser. På veien møter de mange syndere som forteller hvordan de har gjort seg fortjent (etter datidens standard) til en plass i helvete. 

Opprinnelig var “Inferno” på 1500 vers. Flood har kortet det ned til 576 vers. Akkompagnert av de fantastiske illustrasjonene til Gustave Doré. Nå har ikke jeg lest noen annen oversettelse av “Inferno”, men jeg ser for meg at originalen ikke har et like forrykende tempo. For her går det fort! Dette kommer nok delvis av at Flood har valgt å utelate en del, men også av måten teksten er skrevet på. Teksten er skrevet på rim og det gir den en rytme som gjør at den flyter svært lett. Her hjelper det muntlige språket også på. 

Den muntlige tonen skaper også øyeblikk med humor, og reisen gjennom helvete blir ikke like deprimerende som man kanskje skulle tro.

“Korrupt og sleip, du var en skurk!

I dritten her du passer!

Hold kjeft, og ta deg nok en slurk

av vannet der du vasser!”

Denne versjonen av Dantes “Inferno” er med andre ord veldig kjapp og enkel lesning. De fleste vil nok kun bruke 2-3 timer på boka. På disse timene vil man kanskje ikke ha blitt eksponert for det som gjør Dante til en av verdens største diktere, men man vil ha fått med seg hovedhandlingen til hans største verk. Jeg vil dermed si at Kristin Flood har lyktes i sitt mål. Hun har klart å gjøre et av verdens mest kompliserte litterære verk om til en lettlest og lettfattelig bok som kan nytes av alle. 

Boka vil nok også være til god hjelp for de som har ambisjoner om å fordype seg i “Den guddommelige komedie”. 

 

 

Reserver boka her.