All Systems Red av Martha Wells

 

All Systems Red av Martha Wells  - Klikk for stort bilde 

 

Målgruppe: Voksne

Sidetall: 150

All Systems Red tar sted i en fremtid hvor verdensrommet styres av private selskap. Et slikt selskap er «the company», som man er nødt til å inngå en kontrakt med hvis man ønsker å utforske nye planeter. Med kontrakten følger det sikkerhetspersonell. Dette er menneskelignende roboter som kalles SecUnits, og det er en slik robot som er hovedkarakteren i denne kortromanen. Murderbot, som den kaller seg selv, er blitt sendt med en gruppe forskere til en avsidesliggende planet for å våke over de mens de utfører ulike tester av planetens jordsmonn og lignende. SecUnits har et innebygd program som gjør at de må adlyde enhver ordre fra menneskene de jobber for. Uansett hvor idiotisk den måtte være. Dette gjelder derimot ikke Murderbot, for den har nemlig hacket seg selv.

«I could have become a mass murderer after I hacked my governor module, but then I realized I could access the combined feed of entertainment channels carried on the company satellites. It had been well over 35,000 hours or so since then, with still not much murdering, but probably, I don’t know, a little under 35,000 hours of movies, serials, books, plays, and music consumed. As a heartless killing machine, I was a terrible failure.»

Murderbot vil helst at folk lar den være i fred slik at den kan se TV-serier i ro og fred. Dette viser seg å bli vanskelig når uventede problemer oppstår og MurderBot blir nødt til å samarbeide med forskerne for å finne ut hva det er som foregår.

Det beste med boka er uten tvil hovedkarakteren og det skal godt gjøres å ikke bli glad i denne pessimistiske, vittige og sosialt kleine roboten. Hele handlingen fortelles av Murderbot og det er svært fornøyelig å lese om hvordan den oppfatter menneskene og hvilket syn den har på både dem og seg selv. Boka er forholdsvis lettlest, men har noen skarpe observasjoner når det kommer til hvordan mennesker forholder seg til teknologi og kunstig intelligens. Det kan i midlertidig være litt vanskelig å henge med hvis man har lite generell kunnskap om teknologi, siden det er en del ting forfatteren ikke føler behov for å forklare. For de fleste vil nok ikke dette være et problem.

I tillegg til å være svært morsom er deler av boka også veldig intens. Iblant føles det som om man leser en action-thriller. Så her er det også noe for de som liker heseblesende thrillere med høyt tempo!

 

 

Fjernlån boka her.

Eller send mail til biblioteket@sunndal.kommune.no