Toppmeny

Vi har fått en fin artikkel fra 7. klasse på Batnfjord barneskole!

Prosjektet vårt har hatt den store glede av å samarbeide med en barneskoleklasse i Batnfjord. De har blant annet vært med på stamfiske og samlet inn fisk til prosjektet.  Dette kan du lese mer om her.  Jeg har også besøkt dem på skolen og vært med i en skoletime og snakket om prosjektet og hva vi driver med. Da ga jeg ei utfordring om å få tilsendt ei lita tekst om prosjektet vårt og arbeidet de har gjort under god ledelse fra den engasjerte læreren Helge Ørteigen.  

Her kommer det en fin artikkel og bilder Batnfjord skole - utrolig kjekt å få treffe og jobbe sammen med så engasjerte barn og unge - lover godt for lokal fiskeforvaltning i framtida! 

Villaksen  

På jakt etter stamfisk (Bilder gitt på tillatelse av skolen) Helge Ørteigen

Gyrodactylus Salaris er en parasitt som snylter på laksefisker. Gyro kom til Norge via levende laks fra Danmark og Sverige, og ble først påvist i 1975. Historisk data og flere funn av ulike genetiske varianter viser at Gyrodactylus Salaris ble innført til Norge ved flere anledninger. Siden den første gangen Gyro ble påvist i Lakselva i Misvær i 1975 og fram til i dag, er parasitten Gyrodactylus Salaris spredt til 51 elver i Norge. Elvene ble behandlet med rotenon og klor, og nå er det bare 8 elver igjen. Batnfjordselva er en av dem.  (Store norske leksikon).  

Elever på brua, speider etter fisk. (Bilder gitt på tillatelse av skolen) Helge Ørteigen

Det finnes flere typer laks. Typen vi har i Norge heter atlantisk villaks. Laksen har to livsfaser. De to første årene av livet tilbringer den i elven før den gjennomgår fysiologiske forandringer og svømmer ut i sjøen som smolt som toåring. Så vandrer den etter 2 år ut i sjøen. Etter 1-4 år kommer den tilbake til elven der laksens liv startet. Oppgaven er å få gyte og livssyklusen er fullkommen. (Havforskningsinstituttet). I hele laksens livssyklus truer mange farer. Og bare rundt 2 -5 % kommer tilbake for å gyte. (reddvillaksen.no).   

Reetablering av Batnfjordselva  

I 1980 ble Gyrodactylus Salaris påvist for første gang i Batnfjordselva. Men ble sannsynligvis infisert allerede i 1977, gjennom en utsetting av laksunger fra Akvaforsk. Elva ble for første gang behandlet med rotenon i 1994, og ble friskmeldt i 1998. Men i 2000 ble elva infisert på nytt, mest sannsynlig gjennom brakkvannsvandring av smolt fra Driva. I 2004 ble det gjennomført kjemisk behandling for første gang ved bruk av kombinasjonsmetoden i Batnfjordselva. Parasitten ble påvist på nytt i 2006 etter prøvetaking av elva. (sunndal.kommune.no/drivaregionen).  

Blir det napp denne gangen? (Bilder gitt på tillatelse av skolen) Helge Ørteigen

I august ved vår skolestart høsten 2022 ble Batnfjordselva behandlet med rotenon igjen som drepte all fisk. Fra august til slutten av oktober har vi samlet inn genmateriale av fisk som har returnert fra sjøfasen. Vi fisket til sammen 4 fisker, 2 hannfisker og 2 hunn. Den største var litt under 3kg. Siden elva skal behandles igjen i 2023, er genmateriale fra fiskene viktig. Fiskene som blir fisket opp blir sendt til gentesting og obduksjon der de blir testet for sykdommer og hvis de godkjennes gjennomføres melking og stryking. Rogn fra hunnfisken og melke fra hannfisken blir blandet i poser slik at befruktning skjer. De blir lagt i spesielle plast bokser som blir plassert en halv meter under bakken for så dekt med egnet stein. Disse boksene kalles rognkasser.   

Til våren skal vi bli med og plassere befruktet sjøørretrogn ovenfor lakseførende strekning i Batnfjordselva. Dette blir en slags kickstart for reetablering av elva vår. Da vil vi få tilbake fisk i elva om 3-5 års tid. Når sjøørreten klekkes i rognkasser eller føres ned til elvebunn ved hjelp av rør og dekkes over med passe store steiner, kan de ligge trygt der frem til de klekkes ut som yngel. Det en da en stor sjanse for at laksen overlever den første livssyklusen sin. Her på denne strekningen er det gyrofritt da laksen ikke klarer å vandre opp hit. Gyroen mangler derfor en vert for å leve. Det blir en kjemisk behandling neste år til høsten også i Batnfjordselva. 4 elver vil da være under friskmelding, men vi satser på at elvene er endelig friskmeldt i 2028.     

Mange timer er brukt ved elva i søken på stamfisk (Bilder gitt på tillatelse av skolen) Helge Ørteigen

 

Kilder: Store norske leksikon      Sunndal.kommune.no/drivaregionen     reddvillaksen.no

Forfatter: Nora Jordahl Lervik    
 
 

Elev i aksjon! (Bilder gitt på tillatelse av skolen) Helge Ørteigen.