Supert samarbeid med Sunndal jeger- og fiskeforening om stamfiske i Litldalselva

I Bevaringsplana står det at prosjektet fra 2020 skal samle inn genetikk fra sjøørreten i Litldalselva. Litldalselva er den "minste" elva i prosjektet, men genetikken er like viktig. Da vi skulle sette i gang innsamlinga her, tenkte vi at Sunndal jeger- og fiskeforening (SJFF) ville ta et oppdrag med stamfisket - og det har de jammen gjort!

Klikk for stort bildeGjengen i SJFF klar for stamfiske Inger Helene Sira

På noen uker nå, har folk fra gyroprosjektet og medlemmer fra SJFF hatt tre innsamlingsaksjoner med lys og håv på kveldstid i elva. Prosjektet har stilt opp med bil, utstyr og folk og SJFF har også stilt mannsterke.  

Aksjonene har gitt gode resultaKlikk for stort bildeFisk i håven Inger Helene Sira t! På disse tre kveldene har vi fått samlet inn nok fisk, slik at vi kan legge inn opp til ti familier inn i genbanken. Strøket fisk betyr ikke nødvendigvis at fisken kommer til å bli lagt inn i genbanken. Først må den bestå blant annet sykdomstestene som gjøres gjennom obduksjonen, og det er også en viss mulighet for at rogn eller melke strøket "overlever". Klikk for stort bildePrakteksemplar Inger Helene Sira  

Mandag 26. oktober gjennomførte vi stryking på fisken. Da oppdaget vi at vi hadde tre sjøørrethoer mer enn hanner. Jeg tok kontakt med leder for fiskeutvalget i SJFF, Britt Elin. Hun stablet sammen en dugnadsgjeng som allerede neste kveld dro i elva for å finne de siste hannene. Den kvelden fikk vi tre fisk til - så får vi se hva endelig resultat vil bli.  

Alt i alt er vi kjempefornøyd med innsatsen i Litldalselva og resultatet er bedre enn vi så for oss denne sesongen.

Klikk for stort bildeProsjektleder for bevaringsarbeidet, Vegard på Veterinærinstituttet, klar for stryking Inger Helene Sira   Klikk for stort bildeRogn og melke fra Litldalselva Inger Helene Sira