Toppmeny

Saltbehandling av sjøørret

Vi fortsetter og saltbehandle sjøørret fra sperra og opp. Denne uka ble det flytta opp 21 nye, som skal gyte på oversida av sperra. Det står fortsatt igjen i underkant av 40 ørreter i fangsthuset, avhengig av om gentestene viser at de er Drivaørret.

All sjøørret som kommer inn i fangsthuset blir bedøvd, merket og tatt skjellprøve av. I tillegg kjønnsbestemmer vi og lengdemåler all fisk. Deretter sorteres de i forskjellige kar etter merkedato. Der blir de stående i påvente av testsvarene.Merkinga foregår slik: Vi merker med den grønne merkepistolen og tar skjellprøve med den røde tanga. (Arkivbilde) Inger Helene Sira  Når testsvarene kommer, får vi ei liste med individ som er godkjente.

Disse gjennomgår saltbehandling, som er en ganske tidkrevende prosess.

Fisken må først stå på 15 promille saltvann i 15 minutter, deretter på 33 promille i 45 minutter. Tilslutt blir det utblandet til ca 15 promille igjen, slik at fisken akklimatiseres til ferskvann igjen før den slippes ut i elva.

Saltet blandes ut manuelt av oss og tilføres og måles nøye med en salinitetsmåler.

I tillegg må vannet tilføres oksygen, for friskt oksygenrikt vann kan ikke tilføres så lenge saltbehandlingen pågår. Dette er fordi saliniteten i vannet må være konstant. Oksygennivået overvåkes med en oksygenmåler.

Når prosessen er ferdig, kjører vi oppstrøms til slipplassen vår i sperra og kobler på et rør på karet som står på bilen eller hengeren.

Deretter åpner vi opp og vipps: - all sjøørret får komme til elva.

(Ps. grunnen til at fisken saltbehandles er at gyro ikke tåler salt og dør)

Har det gått nok tid til akklimatisering? Klokken sjekkes av Svein. Vegard Sollien  Slangen kobles på! Vegard Sollien   Her kan dere se en video fra utslipp av ørret.