Toppmeny

Oppdatering fra Driva kultiveringsanlegg

Jeg var og besøkte "Drivas sølv" hos TrønderEnergi for ett par uker siden.  Sist jeg var der ble det lagt inn rogn fra genbanken. Det var skikkelig artig å se hvordan Drivas framtid svømte rundt om i de små karene. Det var hyggelig å få ei oppdatering fra Kari Anne på hvordan det har gått fram til nå. Det er lagt inn rogn i to runder i vår. Under her får vi ei oppdatering fra TrønderEnergi.

Flott yngel i full fart! Kari Anne K. Wilberg

Det første innlegget av lakseyngel ved Driva kultiveringsanlegg vokser og trives. Rogninnlegget fra januar ble flytta fra startforingsavdeling og inn i ny avdeling på «kaldt vann» 28. juni. Vanntemperatur i karene på settefiskavdelinga er rundt 5 grader gjennom hele året. TrønderEnergi har et faglig samarbeid med Statkraft på fiskekultivering, så de har bistått oss med flyttingen til ny avdeling.

I forbindelse med flyttingen ble all yngel håvet opp i bøtter og veid. Totalt veide vi opp 47 kg fisk, som tilsvarer omlag 51.000 individer. Snittvekta på disse var rundt 0,9 gram 28. juni, som ble fordelt på 10 kar i settefiskavdelingen. Det ble tatt nye snittvekter i alle kar den 29. august, som gav snittvekt på 1,2 gram. De har med andre ord lagt på seg 0,3 gram på 2 mnd.  

Startfora yngel Kari Anne K. Wilberg

Det andre partiet ble flytta over til startfôring 30. juni. Til å begynne med var det plassert ut klekkematter i startfôringskarene som yngelen bruker som skjulested når de tilpasser seg miljøet i et nytt og større kar. Den første uka er ikke fôrautomatene i bruk, men det drysses på små mengder fôr for å sjekke appetitten og gi de som trenger det tilgang på fôr. Etter hvert som yngelen får mer interesse for fôret, fylles det på små mengder fôr på automatene, som forer ut litt kontinuerlig gjennom hele døgnet. I tillegg ble det håndfôret en gang om dagen gjennom sommeren. Det ble også tatt snittvekt av yngelen som er i startfôringsavdelinga, der hadde yngelen en snittvekt på 0,76 gram. Av praktiske årsaker blir yngelen som står i avdeling for startfôring nå, stående der til begynnelsen av oktober. Vanntemperaturen i karene her ligger på rundt 9 grader. 

Drivalaksens framtid Kari Anne K. Wilberg

Vi har brukt mye ressurser i forbindelse med rehabiliteringen og gjenåpningen av Driva kultiveringsanlegg. Både innsatsen fra våre ansatte og investeringene som er gjort i forbindelse med rehabiliteringen av bygg og utstyr, sikrer at lakseyngelen skal ha det bra i vår forvaring frem til den er klar til utsett i elva, første gang i 2024.

Vi ser fram til videre oppdatering fra Driva kultiveringsanlegg.  Du finner en liten film her.