Toppmeny

Fullskala klorforsøk starter mandag 16. august

I august 2021 skal Norsk institutt for vannforskning (NIVA) sammen med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Veterinærinstituttet gjennomføre en storskala utprøving av klorbehandling mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris, også kjent som «gyro», i elva Driva. Hele elvestrekningen fra fiskesperra og ut til fjorden skal behandles, en elvestrekning på omtrent 23 km. Bruk av klor til å behandle en hel elv gjøres nå for første gang, og er unikt i verdenssammenheng.

Det ble gjort forsøk med dosering av klor fra fiskesperra i Driva året i september/oktober 2019. I 2020 gjennomførte vi et nytt forsøk hvor vi doserte klor fra fiskesperra i fire større sidebekker samt i vannet som kommer ut fra Driva kraftverk. Dette forsøket viste at klor har et stort potensial som behandlingskjemikalium mot parasitten.

Klor kan være en aktuell kandidat for behandling av Driva i 2022/23, og for å få gjort en generalprøve i større skala skal vi på nytt dosere klor i Driva. I år skal vi i skal dosere klor ved totalt syv stasjoner nedover hovedelva samt i en rekke sideelver og bekker. Kraftverksvannet fra Driva og Grøa kraftverk vil også bli behandlet. Målet er å ha en tilfredsstillende klorkonsentrasjon i hele vassdraget ned til utløpet til fjorden, gjennom forsøksperioden som er satt til 10 dager. Det vil som i fjor også bli gjennomført noen forsøk med smittet fisk for å måle effekten på G. salaris nedover vassdraget.

Målsettinga for 2021-forsøket er:  «Å gjennomføre en generalprøve for behandling med klor som hovedkjemikalium i elva Driva. Generalprøven gjennomføres som en testdosering i hovedelva og i bekker over hele lakseførende strekning i Driva høsten 2021. Det er et mål å gjennomføre en testdosering som i omfang skal ligge så nær opp til en fullverdig behandling som mulig. Formålet er å teste den totale logistikken og å undersøke kjemiske og biologiske effekter av en tilnærmet fullverdig behandling»

Dosene med klor som brukes i forsøket er lave, vi tilsetter omtrent 30-60 mikrogram per liter. Dette tilsvarer typisk klornivået som kan måles i drikkevannet i Oslo. Les mer om dette lenger ned i dokumentet.

Starten på klorforsøket - fiskesperra Inger Helene Sira  

Klor vil doseres til elv og sidebekker gjennom siste halvdel av august måned med planlagt oppstart 16. august. Det skal etableres doseringsanlegg på følgende lokaliteter; Ved fiskesperra ved Gjøra, Driva kraftverk, Grøa kraftverk, Fale bru, Brooklyn bru, Elverhøy bru og Kiklingbrekkbrua (se kart under). Det vil også bli plassert ut små doseringsstasjoner i en rekke sidebekker. Det vil doseres klor fra alle disse anleggene, slik at hele hovedvassdraget, fra fiskesperra til elvemunningen i Sunndalsøra, blir en klorbehandlet strekning. Flertallet av sidebekker vil også bli behandlet samtidig.

I forbindelse med doseringsforsøket i elva vil det være en del trafikk som følge av uttak av vannprøver, justering av doseringsutstyr m.m. Vi vil arbeide på begge sider av elva. Forberedelser til forsøkene og selve forsøkene vil foregå nå i august og til starten av september. Doseringen i selve elva er planlagt startet 16. august.

Planlegging av klorforsøk Anders. G. Hagen   

I dette prosjektet bruker vi små mengder klor som virkestoff. Klor brytes raskt ned av organisk stoff i elva, ultrafiolette stråler (sollys) med mer. For at klor ikke skal brytes ned for raskt, tilsetter vi små mengder av salmiakksalt. Da dannes det kloramin, som er litt mer stabilt. Kloren vi bruker er samme stoff som folk flest har i skapet hjemme (bare litt mer konsentrert); hypokloritt, også kjent som Klorin. Salmiakksaltet (ammoniumklorid) er det samme som man finner i salmiakksalt lakrisgodteri slik som «Hockeypulver». Vi tilsetter typisk 30-50 mikrogram klor per liter, og av dette vil typisk 10 mikrogram per liter være virksomt i elva. Dette tilsvarer klornivået i drikkevannet flere steder i Norge. Til sammenlikning skal klornivået i et badebasseng være 500-2000 mikrogram per liter, dvs 50-200 ganger mer enn dosene vi bruker her. I en kubikk elvevann (1000 liter, eller 1x1x1 meter) vil vi tilsette tilsvarende cirka en kvart teskje klorin og en knivsodd salmiakksalt. Erfaringsmessig vil det aldri lukte eller smake klor av vannet under forsøket.

Kan du bruke elvevannet som normalt?

Generelt: Klornivået i elvevannet under dette prosjektet vil som nevnt være omtrent på nivået med drikkevannet i Oslo. Hvis du kunne brukt kommunalt behandlet drikkevann fra krana til det du skal gjøre, så trenger du ikke å være redd for å bruke elvevannet under forsøket.

Er det farlig for folk og fe å drikke vannet?

Mengdene klor vi bruker vil være mye mindre enn klornivået i drikkevannet mange steder i utlandet der man kjenner klorsmaken godt (England, USA). Basert på klorinnholdet vil det ikke være farlig å drikke av elvevannet, men av andre naturlige årsaker (mulige bakterier i elvevannet osv.) kan det være lurt å holde seg til vanlig drikkevann. Alle som kan drikke vann fra springen i Norge tåler klornivået i elvevannet.

Kan vannet brukes til å vanne gress, planter og andre organismer?

I følge tidligere undersøkelser skal ikke klornivåene vi tilsetter påvirke plantevekster nevneverdig, og klor vil nokså raskt nøytraliseres i jord. Ved kultivering av planter eller organismer som er så sensitive for klor at du er kjent med at man må rense drikkevann med kullfilter eller natriumtiosulfat for å få vellykket resultat, ønsker vi at du tar kontakt for en avklaring før elvevannet brukes.

Kan man bade i vannet?

Ja. Vi ønsker imidlertid at publikum ikke bruker eller bader i vannet rett ved doseringspunktene (se kart neste side). Dette for å unngå at man kommer i kontakt med klor som ikke er tilstrekkelig blandet ut, eller at man kommer i direkte kontakt med utløpet av doseringsslangen.

Det er generelt viktig at publikum holder avstand til doseringsutstyret og lar dette stå i fred.
Vannprøver må tas hver dag. Anders G. Hagen  

Nøkkelpersonell i prosjektet

Anders Gjørwad Hagen (prosjektleder, agh@niva.no) og Øyvind Garmo (NIVA)

Kjetil Olstad og Tobias Holter (NINA)

Kontaktperson i Sunndal kommune

Inger Helene Sira (inger.helene.sira@sunndal.kommune.no)
Gyro-koordinator  Kart over doseringsstasjonene - viktig å la disse få stå i fred under forsøket.