Toppmeny

En stor dag for Driva og Sunndal!

Parasitten "gyro" har laget trøbbel for laksestammene i Drivaregionen i over fire tiår. Å bekjempe parasitten er en komplisert sak og prosessen går over mange år. Plana er at regionen skal være kjemisk behandla, friskmeldt og at utsettingen av genmateriale skal kunne avsluttes et sted midt i 2030-åra. Derfor er det ei stor nyhet at barnebarna av innsamla Drivafisk i går reiste fra genbanken på Haukvik og til Driva kultiveringsanlegg. Nå nærmer vi oss reetablering - noen av de individene som skal utgjøre den nye Drivastammen har kommet hjem!

May Britt og Olav med offisiell åpning av nye Driva kultiveringsanlegg! Inger Helene Sira

Som de fleste vet, startet den første kjemiske behandling av Drivaregionen i fjor og i år blir det forhåpentligvis den siste.  Etter dette følger det fem år til friskmelding og dermed også en viktig del av reetableringsperioden framover. Målet er at Driva skal få ei ny storhetstid, og bli ei frisk elv uten gyro.

Det var derfor en stor dag for de involverte aktørene da Veterinærinstituttets bil stoppet utenfor Vermøy og Driva kultiveringsanlegg i går 24. januar 2023. Ut fra bilen kom det isoporkasser med elvas gull og det var høytidsstemning i anlegget.

TrønderEnergi har i sine konsesjonsvilkår for Driva Kraftverk at de skal sette ut fisk i Driva. I perioden med gyro har de ikke satt ut fisk, men gyroprosjektet har disponert Driva kultiveringsanlegg og selskapet har gitt økonomisk støtte til genbank. 

Vegard fra VI og May Britt fra TrønderEnergi åpner den første rognboksen og inspiserer. Det ser bra ut. Petter Hersleth

Etter at TrønderEnergi har gjennomført ei betydelig oppgradering av Driva kultiveringsanlegg det siste året, fikk vi i går ønske framtida for Drivalaksen "hjem" fra genbanken på Haukvik. Leveransen bestod av omlag 22 liter rogn, nemlig barnebarna av de fiskene som ble samla i 2018. Dette arbeidet skal pågå i mange år, og gårsdagens leveranse utgjør en del av reetableringsmaterialet som skal settes ut i Driva. Denne rogna skal klekkes og deretter fores opp, før den settes ut i Driva senere.

I Driva er det planlagt å sette ut rogn, plommesekkyngel og yngel i mange år framover. 

Her står det omlag 22 liter rogn fra genbanken, klar til desinfisering. Inger Helene Sira Desinfiseringa skylles ut før rogna tas inn på ren sone i anlegget og legges i klekkerenna. Petter Hersleth

Oppstarten av Driva kultiveringsanlegg er en stor dag for gyroprosjektet og markerer virkelig en milepæl mot friskmelding og storhetstid. Da anlegget ble startet opp, vannet begynte å renne i klekkerenna, og det å få se at den desinfiserte rogna ble lagt inn var, virkelig et rørende øyeblikk.

Som offisiell åpning hadde TrønderEnergi ordnet med ei stor "fiskekake", som ble sprettet av noen av de lokale som skal jobbe på anlegget. 

Jeg kommer til å besøke anlegget og gi oppdateringer til dere lesere om disse viktige Drivalaksene framover.

Utrolig spennende tider i møte!

Den første rogna er kommet på plass i klekkerenna! Inger Helene Sira Kari Anne fra TrønderEnergi frakter dyrebar last til klekkerenna. Inger Helene Sira Per Ivar fyller med andakt rogn i klekkerenna, mens Bjørn fra Veterinærinstituttet følger med. Inger Helene Sira Ansatte går over rogna og sjekker at alt ser bra ut. Inger Helene Sira Drivas gull og framtid! Inger Helene Sira