Laksen til Driva ligger på Haukvik, og den har jeg også tidligere besøkt og lagd en nettartikkel om. Det er flere genbanker i Norge og de forskjellige genbankene har fisk fra flere elver rundt om i Norge som har behov for tiltak.
Besøk på Hamre genbank. Her er June fra Miljødirektoratet og Ola Magnar fra Hamre genbank
Inger Helene Sira
Genbankene fungerer slik at rogn og melke som kommer fra stamfisk i Drivaregionen (som har bestått oppdrett/vill-tester, slektstester og sykdsomstester), befruktes og lager unike familier. Hver familie får egen “enebolig” med vann inn og ut, for å unngå eventuell smitte mellom familiene.
Er det ikke vakker Litldalsørret? Dette må si er "småbarna til SJFF", som har vært med på innsamling av stamfisk hele prosjektperioden.
Inger Helene Sira
Fisken står på genbank til den strykes, og det er denne rogna som enten går i rognbokser og plantes direkte ut i elvene, eller legges inn på Driva kultiveringsanlegg (TrønderEnergi) eller til våren, Jordalsgrenda Kultiveringsanlegg for å klekkes og settes ut i forskjellige stadier av yngel eller plommesekkyngel.
Genbanken forholder seg til veldig strenge rutiner og planer. Herje drives av Statsforvaltaren i Møre og Romsdal, mens Hamre er privateid og drives på oppdrag fra Miljødirektoratet. Det er Veterinærinstituttet som følger opp mye av det faglige arbeidet som prosjektleder for bevaring og reetablering.
Fra Miiljødirektoratet, Vet. inst og genbanken på Hamre.
Inger Helene Sira
Reetableringsarbeidet i Drivaregionen ble for fullt sparket i gang i 2024, med rognplanting i Batnfjordselva og yngelutsettet i Driva. Dette er en milepæl, fordi da anses behandlingsfasen til å være forbi. Selvsagt - man kan aldri vite for sikkert at regionen ikke resmittes eller all gyro er tatt i behandlingen. Men mange tester er gjennomført og det er ikke påvist noe hverken her eller der.
Ting ser veldig positive ut og det er utrolig gøy. Å få være en del av denne “reisen” er for meg privilegium - både i jobbsammenheng og som en “indre-nordmøring” med røtter bl.a. i Sunndal.
På Herje genbank. (Vet.inst, Mdir, Statsforvaltaren og lokalt ansatte)
Inger Helene Sira
Batnfjordselvas framtid. Utrolig artig å se den spreke fisken piler rundt.
Inger Helene Sira
Så over til andre ting. Vi skal stenge av vannet i trappa førstkommende mandag - den 7. oktober. Jeg kommer til å skrive en ny artikkel om året som har gått i sperra.
Ellers skal prosjektet lokalt bidra til overvåkningsfiske etter oppdrettsfisk i regionen framover, for å prøve å ta ut eventuell fremmedfisk som har gått opp i de mindre elvene i Drivaregionen, slik at de ikke får gyte. Vi håper selvsagt at vi ikke finner fremmedfisk, men om vi gjør, er det bra å få tatt den ut og tatt prøver av den.
Ps. Til min kollega i Drammen, Morten Eken (som er lokal koordinator der) Jeg fikk også gleden av å hilse på sambygdingene dine - det stod bra til!
Fra Drammenselva!
Inger Helene Sira
Litt vanskelig å se, men her svømmer flott fisk som skal produsere avkom til Drivaregionen.
Inger Helene Sira