Kildesortering

Det er viktig at avfallet blir sortert riktig, slik at mest mulig kan bli gjenvunnet. Her er en enkel veiledning til hvordan det skal gjøres:

Sorteringsveileder

I denne sorteringsveilederen (PDF, 2 MB) finner du en oversikt over hva som skal leveres i de forskjellige dunkene, og hva som skal leveres til returpunkt eller Sunndal miljøstasjon / Franzefoss Gjenvinning AS.

Veilederen på andre språk

Du kan gå inn og laste ned sorteringsveilederen på andre språk fra NIRs hjemmesider.

 

Slik sorterer du:

Klikk for stort bilde  

Kastes i blå dunk / dunk med blått lokk

Dette er tørt papir, tørr papp og kartong samt drikkekartonger som er skylt, tørket, brettet og stappet. Dette må ikke være tilgriset av matrester eller andre forurensninger, og kan ligge løst i den dunken som er beregnet for dette.

Eksempler på papp og papir er; aviser, ukeblader, reklame, pappesker, skoesker, pizzaesker uten pizzarester, melkekartonger, juicekartonger etc. NB! Papiret skal IKKE ligge i plastposer!

Klikk for stort bilde

Kastes i utleverte sekker, eventuelt i dunker for noen borettslag

Dette er ren og tørr plast som har vært brukt som emballasje.

Eksempler på plastemballasje er; bæreposer, isbokser, sjampoflasker, zaloflasker, yoghurtbeger, isopor, plastkanner, kaffeposer, potetgullposer og lignende. Dette kan med fordel legges i bæreposer før det legges i sekken/dunken for plastemballasje.

Går du tom for plastsekker, kan du få nye ved å henvende deg på servicekontoret.
 

Klikk for stort bilde

Kastes i dunk med grønt lokk, til Sunndal miljøstasjon eller til returpunkt

Dette er emballasje av glass og metall som det ikke er panteordning for.

Eksempler er; syltetøyglass, tomatpuréglass vinflasker, lokk til syltetøyglass og tomatpuré glass, blikkbokser og lignende. Dette kan også leveres i containere for glass og metall på returpunkt rundt om i kommunen. Det er ikke nødvendig å skille mellom blankt og farget glass.

Klikk for stort bilde

Leveres til Sunndal miljøstasjon eller til returpunkt

Dette er brukte klær, sko og tekstiler. Eksempler er; gensere, bukser, kjoler, jakker, frakker, pledd, duker, vesker, belter, sko og støvletter og lignende. Dette skal leveres innpakket i plastposer til containere for klær på returpunkt rundt om i kommunen, eller på Miljøstasjonen.

Det som leveres inn må være rent og tørt, men trenger ikke være helt. Fretex gjenbruker så mye som mulig. Det som ikke kan brukes mer, går til materialgjenvinning (for eksempel redesign eller pussefiller) eller energigjenvinning.

Klikk for stort bilde

Kastes i grå dunk / dunk med grått lokk

Dette er vanlig avfall som av tekniske eller økonomiske årsaker ikke kan gjenvinnes til nye produkter eller brukes om igjen.  

Eksempler på restavfall er; matrester, støvsugerposer, bleier og sanitetsbind, tørkepapir, tilgriset emballasje, makulert papir, julepapir, bånd og lignende.

Klikk for stort bilde

Leveres til Sunndal miljøstasjon

Grovavfall er gjenstander som ikke kan kildesorteres og som er for store eller uegnet til å kastes som husholdningsavfall eller lignende.

Eksempler på grovavfall er; møbler, hageavfall, sykler, bildekk, bygge- og riveavfall, elektrisk- og elektronisk avfall og lignende. Hageavfall kan med fordel komposteres.

Klikk for stort bilde

Leveres til Sunndal miljøstasjon eller til innsamlingsaksjonen

Dette er avfall det ikke er innsamlingsordninger for, og som folk selv må bringe til godkjente mottak.

Eksempler på farlig avfall er: malings- og løsemiddelrester, lim, spillolje, drivstoffrester, spraybokser, plantevernmidler, neglelakk og lignende. 

NB! Medisiner skal leveres til apoteket.

 

 

Gode råd om avfallshåndtering

Vi anbefaler at du går inn på  nettsiden erdetfarlig.no for å få gode råd om hva som er fornuftig å kjøpe av hensyn til helse og miljø, og hvordan du skal kvitte deg med forskjellige typer avfall på en forsvarlig måte.

Kontaktinformasjon

Sunndal kommune
E-post
Telefon 71 69 90 00

Betjent sentralbord: 09.00 - 15.00

Emil Bråten
Oppsynsmann veg, park og renovasjon
E-post
Mobil 982 10 382

Åpningstider

Mandag – fredag: 08.00–16.00 (15.00 sommer)

 

Sommer- og vintertid

Sommertid: 1. mai - 31. august

Vintertid: 1. september - 30. april