Hjemmekompostering

Hjemmekompostering er en miljøvennlig måte å kvitte seg med våtorganisk avfall fra husholdningen på (matrester og annet organisk avfall). Kompostering kan redusere avfallsmengden i en husholdning med ca. 20 %. Resultatet blir god matjord og billigere renovasjon.

Sunndal kommune ønsker å motivere til økt gjenvinning av avfall, og har derfor innført en tilskuddsordning for hjemmekompostering. Les mer om tilskuddet nederst på sida.

Hva er hjemmekompostering?

Hjemmekompostering, eller varmkompostering, er nedbryting av matavfall i en lukket og isolert kompostbeholder. Isolasjonen holder på varmen som blir frigitt i selve komposteringsprosessen. Varmen kan komme opp i 50 - 70º C og gjør at ugress og smittestoffer i kompostmassen uskadeliggjøres raskt, også om vinteren. Kompostjorda er utmerket til å bruke i blomsterbed og til potteplanter.

Resultatet blir god matjord og billigere renovasjon. I kompostbingen kan man også legge hageavfall. 

Dette kan du kompostere

Alt organisk avfall fra husholdningen kan komposteres. For eksempel frukt- og grønnsaksavfall, mel- og melkeprodukter, te-blader og kaffegrut, kjøtt- og fiskerester (IKKE rått!), potteplanter og hageavfall.

For å unngå lukt og problemer med fluer bør ikke rått kjøtt eller fiskerester legges i kompost bingen i startfasen. Når komposteringen er kommet godt i gang og har god varme, kan dette legges i dersom det graves ned i den eksisterende massen. Det samme gjelder svartelista plantearter. Dekk gjerne til med annet matavfall eller ferskt gress.

Slik gjør du det

Du finner mange gode råd og tips om hjemmekompostering i en brosjyre som Naturvernforbundet har utarbeidet; Ren jord - Håndbok i hjemmekompostering, en brosjyre for deg som vil begynne med kompostering av mat- og hageavfall. Denne får du også på nynorsk, i Rein jord - Handbok i heimekompostering.

Du kan også finne en del informasjon om kompostering på NIRs hjemmesider. 

Kompostbinger får du kjøpt ved f.eks. byggevareforretninger, Mekk og Felleskjøpet. Sunndal kommune har også en type kompostbinge for salg.

Bokashi

Bokashi er en løsning for kjøkkenkompost (IKKE hageavfall) som består av en plastbøtte med tett lokk. Denne kan du gjerne ha i kjøkkenskapet samme med øvrig kildesortering. Bokashi er en anaerob fermenteringsprosess, den er kald (ingen forbrenning) og bokashimikrobene vil ha så lite luft som mulig. Bokashien trenger lite oppfølging.

Klikk for stort bildeBokashi kjøkkenkompost

Du kan lage super jord av alt matavfallet ditt. Det eneste som ikke skal i bokashibøtta er flytende mat, som for eksempel supper.

Les mer om Bokashi hos matmerk.no.

Tilskudd til hjemmekompostering

Du kan få kr. 1.000,- i tilskudd til innkjøp av kompostbinge, evt. innkjøp av materialer dersom du ønsker å bygge bingen selv.

I tillegg får du 20 % avslag i renovasjonsavgiften i de påfølgende årene, men ikke det året du fikk innvilget tilskudd til innkjøp.

Les mer om hvordan du kan få tilskudd til hjemmekompostering.

Kontaktinformasjon

Sunndal kommune
E-post
Telefon 71 69 90 00

Betjent sentralbord: 09.00 - 15.00

Emil Bråten
Oppsynsmann veg, park og renovasjon
E-post
Mobil 982 10 382

Åpningstider

Mandag – fredag: 08.00–16.00 (15.00 sommer)

 

Sommer- og vintertid

Sommertid: 1. mai - 31. august

Vintertid: 1. september - 30. april

Adresse

Postadresse
Postboks 94, 6601 Sunndalsøra

Besøksadresse
Sunndal rådhus, Romsdalsvegen 2, Sunndalsøra