Ordførerens kommentar

2020 vil for alltid bli husket som året da koronapandemien traff Norge. Torsdag den 12. mars stengte Norge ned for å stoppe koronaviruset. Mens Sunndal kommune var i full beredskap, måtte bedrifter stenge og permittere. Arbeidsledigheten i Sunndal steg til 9,1%! Dette satte stort preg på det politiske arbeidet i 2020.
 

Politiske møter i Sunndal ble i først omgang utsatt, og den 2. april ble møtet i Formannskapet gjennomført digitalt. Eneste sak på dagsordenen var tiltak for sysselsetting og næringsliv i Sunndal. Den 22. april ble det også gjennomført digitalt kommunestyremøte. Fram mot sommeren åpnet så samfunnet sakte men sikkert til en ny koronahverdag. Smittesituasjonen i Sunndal var under kontroll, og fra den 28. april ble det igjen avholdt fysiske politiske møter. Lukkede møter med smittehygiene, desinfeksjon og god avstand mellom deltakerne. For å ivareta offentligheten og at alle skulle kunne følge møtene, ble fra da av alle møter gjennomført i kommunestyresalen og streamet via Kommune-TV på kommunens hjemmeside.

Den store politiske saken i 2020 var kommuneøkonomien. På grunn av reduserte inntekter, blant annet Stortingets avvikling av den kommunale eiendomsskatten på industrianlegg, har Sunndal gått fra å være en høyinntektskommune til å bli en middelinntektskommune. I arbeidet med å få utgiftene i balanse med de reduserte inntektene, jobbet de folkevalgte i Sunndal tverrpolitisk for finne best mulig løsninger for sunndalinger flest. Dette samarbeidet vil jeg berømme. Jeg vil også berømme den tverrpolitiske innsatsen for å stoppe forslaget om å ta kraftinntektene fra vannkraftkommunene. Hadde Sunndal mistet også disse inntektene, hadde den økonomiske framtida vår sett betydelig mørkere ut.

Av andre viktige politiske saker i 2020, må jeg trekke fram at Kommuneplanens samfunnsdel for 2020-2030 ble utarbeidet og vedtatt, med mål og strategier for hvordan Sunndal kommune skal utvikles og styres de neste ti årene. Kommunedelplanen for Todalsfjordprosjektet – fergefri fylkesveg mellom Sunndal og Surnadal – ble også vedtatt, og Møre og Romsdal fylkeskommune satte seg i førersetet for å få en større og døgnåpen bo- og arbeidsregion på indre Nordmøre på plass. På grunn av nye krav i Energiloven, ble Sunndal energi omdannet fra kommunalt foretak til aksjeselskap og minikonsern. Og – på grunn av godt arbeid med kvalifisering og bosetting av flyktninger, ble Sunndal tildelt Integrerings- og mangfoldsdirektoratets Bosettings- og integreringspris 2020. Bra! Dette arbeidet har alltid vært enstemmig forankret i det politiske Sunndal.

Alt i alt ble 2020 et produktivt politisk år, til tross for koronasituasjonen hadde de fleste utvalgene flere saker til behandling enn året før.

Jeg vil takke alle folkevalgte for stor innsats i et krevende år preget av pandemi.