Kommunens hovedmål

Kommuneplanen har satt mål for ønsket samfunnsutvikling og viser hvordan kommuneorganisasjonen skal bidra til dette. Mål og strategier ble sist revidert i 2014.

Hovedmål 2014 – 2020

1. En attraktiv og mangfoldig kommune med 7.400 innbyggere innen 2020
2. En robust kommune for fremtiden
3. Et vekstkraftig og inkluderende arbeidsliv med 4.000 arbeidsplasser innen 2020
4. Effektiv og miljøvennlig energibruk
5. God infrastruktur, bedre og tryggere veger
6. Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder
7. God helse og livskvalitet for alle
8. Sunn kommuneøkonomi – kompetent og attraktiv arbeidsplass
9. En dyktig og effektiv beredskapsorganisasjon 
 

Måloppnåelse


Hovedmål 1 - En attraktiv og mangfoldig kommune med 7.400 innbyggere innen 2020.

Befolkningsutvikling: Sunndal hadde 7 036 innbyggere pr. 31.12.2019. Dette er en nedgang på 70 personer (rundt 1 %) i løpet av året. Dette er noe høyere enn de senere år :  - 13 personer i 2018 og – 7 personer i 2017. I perioden 2015 – 2019 har det vært en nedgang på 124 personer (1,7 %) i Sunndal kommune. Figurene under viser utviklingen de siste 5 år (til venstre) og utvikling pr 10-år fra og med 1960.


  

I 2019 ble det født 66 barn, 70 personer døde, 177 personer flyttet inn (hvorav 39 fra utlandet) og 243 personer flyttet ut. I sum er det både netto utflytting (- 66) og negativt fødselsoverskudd (- 4) som er forklaringen på befolkningsnedgangen i 2019.

   

Sunndal opplever at folketallet går svakt ned. Fremtidsprognoser spår at befolkningstallet blir ganske stabilt. Det forespeiles imidlertid en endring i sammensetningen i befolkningen ved at andelen barn og unge i befolkningen går ned, samtidig som andelen eldre i befolkningen øker.

Slike svingninger i befolkningssammensetningen skaper utfordringer for offentlige tjenester som barnehage og skole, og kan derfor være en risiko i forhold til å opprettholde tilbudene, spesielt i kretsene. Det kan også få store konsekvenser for helse- og pleie- og omsorgstjenestene i kommunen.

Det blir betraktelig færre i yrkesaktiv alder. Fokus på arbeidsmiljø og god tilrettelegging for seniorer blir enda viktigere.

Hovedmål 2 - En robust kommune for fremtiden

Kommunebarometeret er en sammenligning av norske kommuner med
utgangspunkt i 151 ulike mål for    tjenestekvalitet, finans og kostnadsnivå. Sunndal har som mål å være blant de 25 % beste her, dvs en plassering blant de 106 beste av 422 kommuner. Basert på nøkkeltallene alene ble dette målet nådd: Sunndal kom her på 62. plass. Dette er et svært godt resultat. Justert for inntektsnivå er Sunndal på 156. plass. Figuren til venstre viser resultatene pr. tjenesteområde. Fargene er de som brukes i Kommunebarometeret.

Interkommunale samarbeid: Sunndal har i 2019 fulgt opp vedtatte strategiske vurderinger av veivalg når det gjelder regionstruktur og samarbeid. Flere samarbeid er endret og nye på plass, slik som innenfor barnevern og PPT. Både innenfor brann og renovasjon er nye interkommunale selskaper etablert i 2019, der Sunndal kommune er med. 

Hovedmål 3 - Et vekstkraftig og inkluderende arbeidsliv med 4.000 arbeidsplasser innen 2020

Høy arbeidsplassdekning – svak nedgang i antall arbeidsplasser: Det var 3.746 arbeidsplasser i Sunndal pr. 2018 (dvs. antall sysselsatte personer med arbeidssted her). Dette er en økning på 105 sysselsatte personer (2,9 prosent) i perioden 2014 – 2018.  
Arbeidsplassdekning er antall arbeidsplasser i prosent av antall arbeidstakere bosatt i kommunen. Balanse gir en arbeidsplassdekning på 100. Sunndal har en arbeidsplassdekning på 108 pr 2018. Vi er 1 av 9 kommuner i fylket som har flere arbeidsplasser enn arbeidstakere.
Mange arbeidsplasser gir høy innpendling. Pr. 4. kvartal 2018 var det 720 personer som pendlet inn til Sunndal (19 % av alle sysselsatte) og 443 personer som pendlet ut av kommunen (13 % av alle bosatte). Innpendlingen er størst fra Nesset (202 personer), Tingvoll (102) og Surnadal (88).
Oppsummert for planperioden når vi ikke målet om 4000 arbeidsplasser.

Samarbeid om næringsutvikling: Samarbeidet med Surnadal kommune om næringsutvikling (SuSu-programmet), ble videreført i fire nye år fra 2018. Programmet har tiltak innen bedriftsutvikling, rekruttering og nettverk, og arbeider for en felles bo- og arbeidsmarkedsregion og fergefri forbindelse. Arbeidet med satsingen «næringsvennlig kommune», som skal gjennomføres innenfor SuSu-samarbeidet, startet opp i 2019. 

Hovedmål 4 - Effektiv og miljøvennlig energibruk

Redusert energibruk i kommunale bygg: I forbindelse med et energispareprosjekt skal energiforbruket i 22 kommunale bygg reduseres. Forbruket måles opp mot referanseårene 2010-2012. Energiforbruket har gått ned sett i forhold til referanseårene, og forbruket i 2019 på 8,7 GWh var innenfor målsettingen på 9,2 GWh.

Miljøvennlig energibruk: Det er et mål å bruke fjernvarme som oppvarming av kommunale bygg. Pr 2019 varmes ca 45 000 kvadratmeter av totalt 50 000 kvadratmeter kommunale bygg i sentrum opp med fjernvarme (90 %).

Klimaregnskap: Sunndal kommune vedtok i 2019 å ta i bruk klimaregnskap for kommunens virksomhet. Klimaregnskapet viser det samlede utslipp av klimagasser for kommunens virksomhet. Regnskapet er basert på innrapporterte forbrukstall for alle sektorer, satt opp i henhold til Greenhouse Gas Protocol Initiative (GHG-protokollen). Dette er en internasjonal standard for beregning av klimagassutslipp. Alle utslipp av klimagasser regnes om til CO₂-ekvivalenter og oppgis i tonn CO₂. Summen av alle utslipp kalles organisasjonens fotavtrykk. Klimaregnskapet er med på å vise forbedringspotensialet til Sunndal kommunes virksomhet. Sunndal kommune vil publisere klimaregnskap for regnskapsåret 2019 i løpet av våren 2020.
 

Hovedmål 5 - God infrastruktur, bedre og tryggere veier

Ferjefri forbindelse på Indre Nordmøre: Statens vegvesen har i 2019 jobbet med bl.a. grunnundersøkelser i Ålvundfjorden og raskartlegging på både Sunndal og Surnadalssiden av Todalsfjorden som et ledd i utarbeidelsen av kommunedelplanen. Forslag til kommunedelplan blir lagt frem for vedtak i kommunen i 2020.

Bedre og tryggere veier:
Bedring av standarden på rv70 pågår: 

  • I august 2019 åpnet den nye traseen mellom Tingvoll og Meisingset for å bedre trafikksikkerheten og framkommeligheten langs rv. 70. Det jobbes godt politisk for å få bevilget midler for å utbedre strekningen Meisingset - Ålvundfossen. 
  • Reguleringsplanen for Elverhøy bru er ferdig, og veiprosjektet er spilt inn til rulleringen av Nasjonal transportplan. 

Det jobbes inn mot Statens vegvesen for å få på plass finansieringen av ny rundkjøring ved fv. 62 Håsøran. Reguleringsplan for prosjektet er ferdig. 

Lokale trafikksikkerhetstiltak som er ferdig regulerte/står på trafikksikkerhetsplanen, men som mangler finansiering, er utvidelse av "fortau" på brua ved Grytnes på fv. 62, og komplettering av gang- og sykkelveg langs fv. 6136 Litldalsvegen mellom Pollgata og Tredalsvegen. 

Hovedmål 6 - Bærekraftig forvaltning av natur og verneområder

Reetablere Driva som laks- og sjøørretelv:  Drivaregionen er Driva, Usma, Litjdalselva og Batnfjordselva. I begynnelsen av 2019 startet en ny lokal koordinator i fast stilling hos Sunndal kommune og stillingen finansieres av Miljødirektoratet. Arbeidsoppgavene er blant annet oppfølging av bevaringsarbeidet i de fire elvene, informasjons- og kommunikasjonsarbeid, kontakt med berørte partnere lokalt, samt være et lokalt bindeledd for de involverte etatene med ansvar i prosjektet (Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Fylkesmannen i Møre og Romsdal). Stillingen løser også en del andre oppgaver for Sunndal kommune innenfor miljø- og naturforvaltning, eksempelvis vannforvaltningsarbeidet.
 

Hovedmål 7 - God helse og livskvalitet for alle

Forebyggende folkehelsearbeid: Godt folkehelsearbeid forutsetter oversikt over befolkningens helse og sykdomsforhold, og hvilke samfunnsforhold som påvirker befolkningens helse, positivt og negativt. For å få til en felles dreining i retning av mer og bedre folkehelsearbeid, er det nødvendig å få et felles, godt kunnskapsgrunnlag. Gjennom hele 2019 har det vært arbeidet med Sunndal kommune sitt kunnskapsgrunnlag, «Folkehelsa i Sunndal». Dette er en oversiktsrapport som baserer seg på sentrale tall og statistikker sett i sammenheng med lokal kunnskap. Oversiktsrapporten ferdigstilles og publiseres våren 2020.

Ungdomsarbeid gjennom samarbeid mellom tjenester: I tillegg til områder som skolehelsetjeneste og de helsemessige tilbudene, er det også viktig og godt arbeid som er gjort i kulturtjenesten, grunnskoletjenesten og andre tjenester for å bidra til et trygt og stimulerende ungdomsmiljø. MOT er et livsmestringsprogram i skolen som har som mål å utvikle robust ungdom som inkluderer ALLE. Alle trinnene ved Sunndal ungdomsskole er med. I følge ungdommen er resultatene gode. Satsingen inneholder også programmet "Skolen som samfunnsbygger". I 2019 var det ekstra fokus på noen utfordringer i ungdomsmiljøene, og møtet «Ung i Sunndal 2019 – bekymring og felles innstas» mobiliserte foreldre, kommunens tjenester og andre interesserte, og ble utgangspunktet for en rekke ulike tiltak mot ungdom gjennom året.

Forebygging og mestring i pleie- og omsorgstjenesten: med utgangspunkt i Leve hele livet reformen legges det til rette for at folk kan være mest mulig selvstendig og bo hjemme så lenge som mulig. Det er innført hverdagsmestring som et tankesett i hjemmesykepleien og psykisk helse. I første halvdel av 2019 var det flere tjenestemottakere som fikk innvilget mestringsvedtak, men det har vært vanskelig å finne aktuelle kandidater i siste halvdel av året.  En vil ikke oppnå full effekt før alle parter har felles forståelse for målsettingen med mestringsvedtak. Tjenesten må kontinuerlig ha fokus på informasjon/veiledning til tjenestemottakerne. 21 tjenestemottakere fikk tilbud om hverdagsrehabilitering i 2019. Helhetlige pasientforløp (HPH) ble iverksatt. HPH er en metode for kvalitetssikring av helsetjenester ved hjelp av faste spørreskjemaer, og som blant annet skal forhindre at pasienter blir sendt for tidlig hjem fra sykehus og/eller reinnleggelser. Bruk av velferdsteknologi kan gi mange nye muligheter for aktivitet og deltagelse. Det kan gi mennesker økt mulighet til å mestre eget liv og helse, og bidra til at man kan bo lenger i eget hjem til tross for nedsatt funksjonsnedsettelse. Bruk av teknologi kan også bidra til å forebygge eller utsette institusjonsinnleggelse. Ulike velferdsteknologiske løsninger er innført som for eksempel sensorer (døralarm, falldetektor, sengematte) og elektronisk medisindispenser.


Hovedmål 8 - Sunn kommuneøkonomi – kompetent og attraktiv arbeidsplass

En relativt sunn kommuneøkonomi – Sunndal kommune hadde et negativt netto driftsresultat på -3,8 % i 2019 mot -0,4 % i 2018. Kommunens likviditet er relativt god, lånegjelden er lavere enn landssnittet og disposisjonsfondet høyere enn landssnittet. En betydelig reduksjon i inntektene de siste årene vil kreve omstilling og kostnadsreduksjoner den nærmeste tiden. Men kommunen har fortsatt oppsparte midler å tære på slik at en har tid til å tilpasse seg de nye økonomiske rammebetingelsene.

   


Kompetent og attraktiv arbeidsplass: For å kunne yte kommunens tjenester på en best mulig måte, er det kontinuerlig fokus på å tiltrekke seg nødvendig kompetanse og utvikle eksisterende kompetanse i kommunen. Videre er godt arbeidsmiljø avgjørende for prestasjoner på jobb, og Sunndal kommune har et tett samarbeid med vernetjenesten og bedriftshelsetjenesten med fokus på dette. Kommunen har også nådd sitt mål om å stille minimum 21 praksisplasser til disposisjon for lærlinger, og at alle ungdommer (16 – 19 år) får et tilbud om sommerarbeid i kommunen.
 

Hovedmål 9 - En dyktig og effektiv beredskapsorganisasjon 

Kommunens kriseledelse holder jevnlige møter. Det årlige møtet i beredskapsrådet (nytt organ etablert i 2017) er også blitt avholdt og ble avsluttet med besøk i FIG-gruppens nye lokalisering i Sunndal brannstasjon. Sunndal har også deltatt i den nasjonale kampanjen knyttet til egenberedskap i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I forbindelse med revidering av kommuneplanens samfunnsdel har det vært en gjennomgang av samfunnssikkerhet og beredskap i Sunndal og forslag til målsettinger og strategier er utarbeidet. Dette arbeidet sluttføres i 2020.

I november 2019 hadde Sunndal tilsyn innen beredskap. Vi fikk ett avvik og noen kommentarer som alle blir fulgt opp i 2020.