Pleie- og omsorgstjenesten


Dette jobber vi med

Anne Berit Vullum, Pleie- og omsorgssjefPleie- og omsorgstjenesten har ansvar for driften av hjemmebaserte tjenester inklusiv psykisk helse og rus, habiliteringstjenester, sykehjem og ulike dagtilbud samt institusjonskjøkken. Tjenesten legger vekt på at alle skal få individuelt tilpassede pleie- og omsorgstjenester i samsvar med lover og forskrifter. Vår visjon er Trygghet og kvalitet og Trivsel og kompetanse

Hovedmål 2018

  • Kontinuerlig forbedringsarbeid og fokus på innføring av velferdsteknologiske løsninger
  • Økt fokus på brukermedvirkning, rehabilitering, mestring, aktivitet og opplevelser


Regnskap
 

  Regnskap og budsjett Bemanning
  Regnskap Rev. budsjett Forbruk % Årsverk Ansatte Andel heltid % Andel kvinner %
2017 184,8 mill. 189,6 mill. 97 259 380    
2018 194,9 mill. 186,0 mill. 105 252 363    

Kommentar: Pleie- og omsorgstjenesten samlet har et overforbruk på 8,8 mill. kroner i forhold til tildelte rammer. Overskridelsene oppsummeres i hovedsak til 4 hovedområder; Utvidede tjenester og nye brukere innenfor habilitering, nye brukere med omfattende tjenestebehov innenfor hjemmebaserte tjenester, utvidede timetall Brukerstyrt Personlig Assistent og manglende kompensasjon prisvekst vareinnsats.

Tjenesten har i 2018 hatt fokus på å redusere kostnadene til løpende drift. Dette har ført til at det har blitt mindre rom i planene til å betjene ekstraordinære behov. Noe som i neste omgang utløser behov for tilleggsressurser.

Pleie- og omsorgstjenesten har i dag en ressursbruk som overskrider tildelte økonomiske rammer. For å få fremtidige budsjetter i balanse må PLO vri sitt tjenestetilbud over mot tiltak som er mindre ressurskrevende enn dagens løsninger. Tjenesten må også sørge for å opparbeide reserver i budsjettene som gjør at en kan dekke ekstraordinære behov uten tilleggsbevilgninger.


Noen begivenheter i 2018

Behandling av søknader om institusjonsplass: 26 søknader om institusjonsplass ble behandlet i 2018. 2 fikk avslag, 1 står på vurderingsliste, 2 ble trukket/død og 21 ble innvilget. 31 søknader ble behandlet i 2017 og 55 i 2016. Målsettingen er at folk skal bo hjemme i lengst mulig og reduksjon i antall søknader viser at vi lykkes med det.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA): 8 personer har innvilget vedtak om BPA/PA ved utgangen av 2018. Antall timer utgjør 10,4 årsverk. Ved utgangen av 2017 hadde 6 personer innvilget BPA og det utgjorde 6,4 årsverk.

Overliggedøgn på sykehus: I 2018 ble det registrert 14 overliggedøgn. Det er en nedgang på 44 døgn fra 2017 og 100 døgn fra 2016. Dette er et svært lavt tall og med reduksjon i antall sengeplasser vil det være påregnelig med en liten økning i antall overliggedøgn i tiden fremover.

Omsorgsboliger: Det ble behandlet 23 søknader i 2018. 3 fikk avslag og 5 takket nei. De som takket nei hadde fått tilbud om leilighet med innskudd. Det ble behandlet 26 søknader på omsorgsboliger i 2017. Det er størst etterspørsel etter kommunale omsorgsboliger. De fleste som takket nei hadde fått tildelt borettslagsleilighet med innskudd.

Kommunens avtaler om kommunal tildeling i Mogrenda, Øratunet og Skjøllend borettslag ble opphevet i kommunestyret november 2018. Borettslaget vil stå fritt til å endre sine vedtekter i forhold til hvem som kan kjøpe fremtidige ledige andeler. Sunndal kommune tilbyr å kjøpe ledige leiligheter i Drivatunet borettslag når disse har stått ledige i 6 måneder inntil borettslagets grense på 30 % eierandel er nådd. Når maksgrensen er nådd kan andeler selges på det åpne markedet etter 6 måneders ledighet.

Innføring av hverdagsmestring i hjemmesykepleien og sone psykisk helse: Målsettingen er økt fokus på brukernes ressurser og muligheter for økt mestring. Aktuelle brukere får opplæringsvedtak i mestring i stedet for hjelp til å utføre oppgavene. Alle ansatte som har fått opplæring hverdagsmestring og hvordan de kan bidra til at den enkelte mestrer selv. Det er utpekt mestringsagenter som skal være pådrivere for tankesettet. Flere brukere har fått slikt vedtak og det er positive resultat i form at brukerne gjenvinner funksjoner og blir mer selvhjulpen. Sone psykisk helse ser en dreining med tjenester i tidlige forløp og det er økt etterspørsel etter kurs i belastningsmestring og depresjonsmestring.

Omgjøring av langtidsavdeling til bofellesskap: Omgjøring av langtidsavdeling til bofellesskap ble gjennomført innen utgangen av 2. tertial. Dette er et supplement i omsorgstrappen som tjenesten har manglet. Det har vært stor etterspørsel etter tilbudet og alle rom er belagt.

Dagtilbud ved Prestjordet dagsenter: Prestjordet dagsenter er utvidet med 3 plasser daglig for å dekke opp behovet til hjemmeboende med demenssykdom. Tilbudet er finansiert ved støtte fra helsedirektorat tilsvarende 30 % stilling, og resten er omdisponerte midler fra overskuddsbemanning ved avdeling E.

Forebyggende hjemmebesøk: I stedet for tradisjonelt forebyggende hjemmebesøk ble er det gjennomført seniorkonferanse med eksterne foredragsholdere og ulike stands. Innbygger født i tidsrommet 1943 -1948 ble invitert. Målsettingen er å få yngre eldre til å begynne å planlegge alderdommen. Over 400 ble invitert og ca 140 personer deltok. Konferansen ble godt mottatt fra de som deltok og det ble også gitt en del tilbakemeldinger skriftlig som tas med i arbeidet med helse- og omsorgsplan.

Samarbeid mellom tjenestenivå:

  • Sammen med helseforetaket har fylkets kommuner innført palliativ plan. Dette skal bedre oppfølgingen for innbyggere ved at planen følger pasienten i overganger mellom tjenestene.
  • Tjenesten har deltatt i arbeidet med innføring av helhetlige pasientforløp for multisyke sammen med KS og helseforetaket.

Velferdsteknologi:

  • Arbeidet med innføring av Lifecare eLås er i gang. Det er innkjøpt 105 e-låser og 40 av disse er allerede montert. Første prioritet for innføring av e-lås er brukere med trygghetsalarm. Dette vil redusere tidsbruk ved utrykning da ansatte ikke trenger å dra til vaktrommet for å hente dørnøkkel.
  • 4 elektronisk medisindispensere er innkjøpt. Ansatte er under opplæring og medisindispenserne vil bli utplassert hos brukerne om kort tid.
  • Pasientvarslingsanlegget ved helsetunet vil bli utskiftet våren 2019. Dette vil legge til rette for ulike sensorløsninger i hele institusjonen.
  • Det planlegges innføring av Lifecare eRom i institusjonen og Helsetunet bofellesskap i 2019. Dette gir muligheter til å innhente opplysninger og journalføre tiltak mens de er inne på pasientrom til brukerne. Helsetunet bofellesskap skal være pilot for utprøving.

Forbedringsarbeid:

  • Ansatte ved korttidsavdelingen har deltatt i pasientsikkerhetsprogrammet brukermedvirkning – pasient og pårørende som likeverdige parter med fokus på trygg utskriving til hjemmet. Det er innført nye rutiner for opphold i avdelingen med økt fokus på målsetting med oppholdet og plan for utskriving. Det er innført kvalitetstavle og tavlemøter for å sikre oppfølging av rutiner. Ansatte gir tilbakemelding på at kvalitetstavler og tavlemøter er til god hjelp i hverdagen for å sikre at aller rutiner blir fulgt opp. Pasient og pårørende er mer delaktig i plan for oppholdet og utskriving til hjemmet går lettere.
  • To avdelinger har startet opp med fallforebyggende arbeid og vil følge pasientsikkerhetsprogrammet 24/7.
  • Alle lederne og hovedtillitsvalgte har deltatt i KS konsulent sin introduksjon av K-LEAN for pleie- og omsorgstjenesten. Tjenesten har søkt OU-midler for å sette i gang forbedringsarbeid ved bruk av Lean i 2019.

Demensomsorg: Demenskoordinator har fungert i 100 % stilling i hele 2018 og er godt i gang med målrettetarbeid i demensomsorgen. Arbeidet med innføring av Tiltakspakke Demens i hjemmesykepleien er i gang. Dette vil systematisere observasjoner og tiltak for hjemmeboende. Ved avdeling E er VIPS som arbeidsmodell innført. Dette er en modell for å implementere personsentrert omsorg. Alle ansatte får opplæring i personsentret omsorg. Det er også igangsatt opplæring i miljøterapi for ansatte. Dagtilbudet ved Prestjordet dagsenter er økt opp. Siste året har det vært vanskelig å opprettholde de 4 avlastningsplassene som er avsatt på grunn av at det har vært knapphet på langtidsplasser for de med behov for skjerming. Det er også i perioder vanskelig å legge til rette for ekstra skjerming for de som har behov for det, dette gjelder både bygningsmessig og bemanningsmessig. Dette må ses med i den fremtidige planleggingen av demensomsorgen.


Rapport mål og tiltak
 

Mål Tiltak Rapport Status

Sikre god kvalitet, samordning og utvikling av tjenestetilbudene

Innføre velferdsteknologiske løsninger (elektroniske medisindispensere, digitale trygghetsalarmer, opp-gradering av pasient-varslingsanlegg og Elås)

Arbeidet med eLås er godt i gang. Skal delta i Orkide-prosjekt for innføring av medisindispensere.

Tilfredsstillende
Utvikle omsorgstrappen med fokus på rehabilitering, helhetlige pasientforløp, egenmestring

Hverdagsmestring ble i hjemmesykepleien og sone psykisk helse i høst. Helhetlige pasientforløp (HPH). Seniordag for 70-75 åringer er avholdt.

Tilfredsstillende

Ta i bruk pasientsikkerhets-programmet 24/7 (bruker-medvirkning, fallforebygging og legemiddelhåndtering)

Det blir igangsatt program for fallforebygging på to avdelinger i høst. Delvis tilfredsstillende

Fornøyde bruker og pårørende

Gjennomføre brukerunder-søkelse for psykisk helse og rus og habilitering Utsatt til 2019. Ikke tilfredsstillende

 

Drive forebyggende helsearbeid, kultur- og aktivitetstilbud

Utvikle samarbeidet med NAV og frisklivssentralen innenfor rus og psykisk helsearbeid Samarbeider med frisklivssentralen om igangsetting av egenmestringskurs. Søker midler til oppstart av Rask psykisk helsehjelp sammen med Frisklivssentralen. Tilfredsstillende
Innføre et rutinemessig samarbeid mellom kommunen, pensjonist-foreningene og frivillig-sentralen for å samordne og utvikle aktivitet- og kulturtilbud til eldre. Har fått avslag på søknad om prosjektmidler fra Helsedirektoratet til igangsetting av dagtilbud i samarbeid med frivilligsentralen og pensjonistsenteret. Ikke tilfredsstillende

God demensomsorg

Utarbeide demensplan med kartlegging av fremtidige behov for dementensomsorg Demenskoordinatoren er godt i gang med sitt arbeid. Fagplan for demensomsorg er ferdig. Den blir tatt inn i arbeidet med helse- og omsorgsplan. Tilfredsstillende
Sikre et godt tilbud til barn og unge med behov for livslange tjenester Samarbeide med berørte tjenester for å skaffe oversikt over fremtidig behov, og samordning av tjenestetilbud til barn og unge med behov for livslange tjenester

Ressursbehov nye brukere er beregnet og nye stillinger er opprettet. Boligbehovet er vurdert og arbeidet med å skaffe boliger er i gang. Stillinger til avlastningen er også opprettet.

Tilfredsstillende
Gode ledere – kompetent og tydelig arbeidsgiver Stimulere til kompetanse-heving og utvikling av ledere og bruk verktøyene
LØFT og LEAN

Deltar i lederopplæring i kommunen. KS-konsulens har gjennomført introduksjonssamling for alle ledere og tillitsvalgte i LEAN.

Tilfredsstillende
HMS: gode rutiner for internkontroll Stimulere til sikkerhetskultur og aktiv bruk av Compilo: utvikle prosedyrer, avviksmelding, ROS-analyse

Kontinuerlig arbeid. Som en del av internkontrollen er det igangsatt et arbeid med å gå systematisk igjennom alle prosedyrer som tjenesten har. Eksisterende prosedyrer skal revideres og det skal kartlegges behov for utarbeiding av nye prosedyrer.

Tilfredsstillende

 

Viktige oppgaver framover

  • Utarbeide felles plan for alle helse- og omsorgstjenester
  • God brukermedvirkning
  • God pasientsikkerhet
  • Utvikle tilbudet i habilitering
  • Innføre velferdsteknologiske løsninger til gode og effektive tjenester
  • Utvikle tilbudet til hjemmeboende eldre
  • Økt fokus på forebyggende arbeid i psykisk helse


Kostratall

  Sunndal 2017 Sunndal 2018 Komm.gr 12 2018 Norge 2018
Institusjon, kr. pr institusjonsplass 1 071 308      
Innbyggere 80 år+ i institusjon 18,2      
Hjemmetjeneste, kr. pr. bruker 222 660      
Pleie/omsorg, kr. pr. innbygger 80+ år 462 207 484 788 478 008 425 234
Andel ansatte med fagutdanning 81      

Priser etter mva.