Status fra kriseledelsen i Sunndal - nasjonale tiltak gjelder, oppfordrer til lokal julehandel

Klikk for stort bildeKriseledelsenRegjeringen la for en uke siden fram nye nasjonale tiltak, gjeldende fra denne uka. Smitteutviklingen nasjonalt har økt og betegnes som alvorlig, og det var igjen nødvendig med inngripende tiltak.

Hovedbudskapet fra helsemyndighetene er:

• Hold deg hjemme
  • Ha kontakt med færrest mulig
  • Unngå unødvendig reising og forflytning

Se oversikt over nasjonale tiltak fra 5. november (regjeringen.no)

I tillegg understrekes det at de grunnleggende smitteverntiltakene fortsatt er de viktigste – hold avstand, vask hendene og hold deg hjemme dersom du er syk. Husk også å teste deg dersom du får luftveissymptomer.

Lavt smittetrykk og ingen lokale tiltak foreløpig

De nye tiltakene åpnet for differensiering i tiltaksnivå mellom kommuner og regioner, ut fra smittetrykk. Situasjonen i Sunndal er fortsatt under kontroll, til tross for et nylig smittetilfelle. Heldigvis ble det ingen flere positive tester i etterkant av dette. Med god innsats fra alle framover, håper vi at vi fortsatt kan ha det slik.

Det er derfor foreløpig ikke vedtatt noen lokale tiltak her i Sunndal. De nasjonale tiltakene gjelder.  Kriseledelsen følger nøye med på utviklingen nasjonalt og regionalt, og vil sette inn nødvendige tiltak dersom smittesituasjonen skulle endre seg.

Vi må løfte sammen for en god julefeiring

-Vi må nå stå i dette sammen, og ta vår del av dugnaden for å hindre at den andre smittebølgen går ut av kontroll, sier leder i kriseledelsen Ståle Refstie. - Det blir veldig viktig at vi blir enda flinkere til å holde avstand framover, og at vi begrenser sosial omgang.

Vi må i størst mulig grad unngå private sammenkomster og sosiale lag i tida framover.  Planlagte sammenkomster og feiringer bør vurderes,- selv om de i teorien er innenfor gjeldende smittevernregler, er det i praksis mulig å gjennomføre med gjeldende smitteverntiltak? I en tid hvor sosiale tilstelninger vanligvis er en viktig ingrediens, kan dette være en prøvelse – men tenk at belønningen blir å kunne ha en så normal julefeiring som mulig.

Kriseledelsen vil oppfordre alle til å følge rådet om å unngå unødvendige reiser innenlands. Flere byer og regioner har stort smittepress nå, og vi har sett at nye koronavarianter kan være veldig smittsomme. Dette er derfor året vi bør gjøre julehandelen lokalt. - Støtt opp om lokalt næringsliv i en utfordrende tid, og begrens risikoen for å ta med smitte hit, sier Refstie.

-Og har du vært i områder med høy smitte, utvis ekstra forsiktighet i omgang med folk i risikogruppen, vær obs på symptomer og ha lav terskel for å teste deg, avslutter kommuneoverlege Grimstad.

Oppsummert – hold deg mest mulig hjemme, støtt lokalt næringsliv - sammen skal vi gjøre en innsats for at vi skal få ei god julefeiring.

Kriseledelsen i Sunndal kommune