Nye nasjonale innstramminger og konsekvenser for Sunndal kommune

kriseledelsenDa var det noen skritt tilbake igjen, og behov for nasjonale innstramminger. Dette var nødvendig både for å få ned belastningen på helse- og omsorgstjenesten og for å forsinke og begrense spredningen av omikron. De nye nasjonale anbefalingene og reglene gjelder fra midnatt 9. desember og i fire uker.

Hovedelement i tiltakene er å begrense sosial kontakt, både privat og på arbeidsplassen. Meteren innføres igjen, og det anbefales å ha færre sosiale kontakter og begrense antall gjester hjemme. Det anbefales også bruk av hjemmekontor på arbeidsplasser der dette er mulig. Se oversikt over tiltakene her.

Det legges opp til at vi kan gjøre grep der det er enklest mulig, for å redusere belastningen på helsetjenester og bidra til at skoler, barnehager og kulturtilbud kan holde åpent innenfor de nasjonale retningslinjene. Kriseledelsen i Sunndal har hatt en gjennomgang av de nye tiltakene, og hvilke konsekvenser det har for oss lokalt.

Smittesituasjonen lokalt er nå slik at det har vært positive tester jevnlig, uten at det har ført til noen utbrudd. Vi kan derfor si at smittesituasjonen er under kontroll, men at det er svært lite som skal til for å rokke ved det. Nasjonale innstramminger var derfor nødvendig. Vi må gjøre det vi kan for å begrense spredningen av den nye mutasjonen, samtidig som vi prioriterer barn og unge, og helsetjenestene.

Dette betyr innstrammingene for Sunndal kommune

• Skoler og barnehager går som normalt (grønt nivå)
  • Helse- og omsorgstjenester går som normalt innenfor nasjonale retningslinjer. Det er igjen innført besøksrestriksjoner.
  • Kulturtilbud som svømmehall, ungdomssenter, bibliotek, kino og arrangementer holder åpent innenfor nasjonale retningslinjer
  • Hjemmekontor for ansatte i Sunndal kommune der det er praktisk mulig, men brukernære tjenester skal være tilgjengelige.

Viktige råd til alle framover:

• Hold en meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Bruk munnbind der det ikke er mulig å holde avstand
  • Reduser antall nærkontakter, ikke mer enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand. Unntak for en dag i jula, hvor det kan være 20 gjester (med en meter avstand).

De vanlige smittevernrådene gjelder som alltid. Hold deg hjemme om du har symptomer, og vi oppfordrer alle til å ha lav terskel for å teste seg.

Test deg ved symptomer

Testing er et viktig element for å holde smitten under kontroll. Infeksjonsklinikken har åpent på hverdager, og test kan bestilles på helsenorge.no. Der deles det også ut gratis hurtigtester for selvtesting hjemme. Tester kan hentes ved infeksjonsklinikken på gamle Øraskolen hverdager mellom kl 14 og 15.

Vaksinering viktig

Vaksineringen er vårt fremste våpen mot koronaviruset. Har du ikke allerede vaksinert deg, oppfordrer vi deg til å gjøre det nå. Ta kontakt på vaksinetelefonen, tlf. 901 59 512. Sunndal kommune er nå så godt som ferdig med tredje dose til aldersgruppen over 65 år, og vil begynne med de neste aldersgruppe som kan vaksineres iht intervall siden andre dose, nå i ukene før jul.

Vi skal komme oss gjennom sammen

De nasjonale tiltakene vil virke forebyggende, slik den lokale situasjonen er nå. - Vi har vært gjennom dette før, og vi vet at våre innbyggere er flinke til å forholde seg til råd og anbefalinger, sier ordfører og leder i kriseledelsen, Ståle Refstie.
- Sammen skal vi komme gjennom det også denne gangen.  Kriseledelsen har derfor håp om at vi alle får en fin førjulstid innenfor de nye rammene, og en god jul når den tid kommer.