Koronaråd for vinterferien

Klikk for stort bildevinterferie-råd 2021Vinterferien nærmer seg med stormskritt. Ett år etter at koronaviruset kom hit til landet, har vi fortsatt strenge restriksjoner å forholde oss til nasjonalt, samt at noen regioner har enda strengere tiltak. Hva da med reising i vinterferien? lurer mange.

Kriseledelsen oppfordret før helga folk til å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige, og å begrense sosial kontakt generelt. - Disse rådene gjelder fortsatt, sier ordfører og leder i kriseledelsen Ståle Refstie. Dette er gjeldende nasjonale råd, og Sunndal kommune følger de nasjonale rådene.

Helsemyndighetene har etter dette kommet med råd for vinterferien. Det vil si, de generelle rådene gjelder fortsatt, med enkelte presiseringer for vinterferien:

• Det generelle rådet om at alle bør redusere antall personer man har kontakt med, og at du bør vise ekstra hensyn til de i risikogruppen, gjelder også i vinterferien.
  • Unngå unødvendige reiser. Ved reise bør være nøye med å følge smittevernråd og holde god avstand til andre.
  • Det er mindre risiko for smitte dersom du møter andre utendørs. Det er derfor anbefalt å gjøre aktiviteter og ha sosial sammenkomst ute.
  • Det er greit å dra på hytta, men du bør handle før du reiser og hvis du må handle nødvendige varer andre steder, bør du velge et tidspunkt når det er lite folk.
  • Er du syk, i karantene eller isolasjon skal du ikke reise, heller ikke til hytta.
  • Du kan dra på eller ta imot besøk i vinterferien, men du kan ha besøk av inntil 5 gjester. Dersom alle gjestene er fra én husstand, kan hele familien besøke deg, selv om de er over fem stykker. Men - alle som ikke er i samme husstand bør holde én meters avstand. Du bør derfor ikke ha flere gjester enn du har god plass til på hytta. Det anbefales å begrense overnatting, og personer fra ulike husstander bør ikke dele soverom. Sørg for god hygiene godt renhold, spesielt om personer fra ulike husstander må dele bad.
  • Personer i risikogruppen bør holde minst to meter avstand ved besøk eller samvær med andre personer som de ikke bor med.
  • Rådene om antall, avstand og renhold gjelder også for besøk på hytta.
  • Husk smittevernrådene når du er på alpin- og skianlegg, badeland eller lignende steder. Unngå steder hvor det er mange folk samlet og trengsel.
  • Folk som reiser til en kommune som har lettere tiltak enn kommunen de reiser fra, skal som hovedregel følge de rådene som gjelder i kommunen de reiser i fra.

Ellers gjelder som alltid vanlige koronavett og smittehygiene – hold avstand, vask og sprit hendene, host i albuekroken og hold deg hjemme hvis du får symptomer på luftveisinfeksjon.  Vi understreker igjen viktigheten av å teste seg ved symptomer. -Det er avgjørende for at vi fortsatt skal ha kontroll på smittesituasjonen her lokalt at vi alle overholder disse elementære smittevernrådene, sier kommuneoverlege Grimstad.

-Heldigvis har vi gode muligheter for en aktiv og kortreist vinterferie, sier ordføreren. Benytt de lokale aktivitetene og kos deg i nærområdet!

God vinterferie!
Kriseledelsen i Sunndal