30.10.21: Covid-19 i Sunndal

covid-19 test Pixabay En kvinne i slutten av tenårene testet i går positivt ved teststasjonen på Sunndalsøra, og en sunndalskvinne i 50-årene behandles for Covid-19 infeksjon på Ålesund sjukehus. Dette melder kommuneoverlege Svein Anders Grimstad lørdag.

Kvinnen i slutten av tenårene har vært syk i noen dager, men er nå heldigvis nærmest symptomfri. Hun vil være ute av isolasjon like over helga. Kvinnen er elev ved en skole i en av nabokommunene. Vi antar som sikkert at hun også ble smittet av en venninne på skolestedet. Kvinnens nærkontakter i Sunndal testet også negativt i går.

Kvinnen i 50-årene behandles for Covid-19 infeksjon på Ålesund sjukehus. Jeg var i kontakt med behandlende lege i går. Han opplyste at hun ikke mottar intensivbehandling og er i bedring. Ingen av kvinnens nærkontakter i Sunndal har testet positivt. Smittekilden er fortsatt ukjent.

Den yngste kvinnen er vaksinert med en dose. Den andre kvinnen er fullvaksinert.

I slutten av september bestemte regjeringen at vi skulle gå over fra gjenåpning til normal hverdag med økt beredskap. Samtidig ble kommunens ansvar for varsling av nærkontakter begrenset til den smittedes øvrige husstandsmedlemmer. Av det følger at den enkelte smittede må ta et større ansvar for å varsle nærkontakter utenfor egen husstand. Jeg tror alle sunndalinger er seg dette ansvaret bevisst.  Jeg vil likevel benytte anledningen til å kommunisere at Sunndal kommune fortsatt gjerne bidrar med hjelp, råd og veiledning. Vi ønsker også at alle som tester positivt på egentest, straks tar kontakt med kommunens teststasjon for å få tatt en bekreftende PCR-test.

Til slutt vil jeg minne om at det er viktig at etternølerne nå tar ansvar og lar seg fullvaksinere. I Sunndal er rundt 93% av befolkningen over 18 år fullvaksinert. Dette er meget bra og vitner om god lagånd i lokalsamfunnet. En ytterligere maksimering av vaksineoppslutningen er likevel vårt viktigste våpen for å forebygge nok en trasig koronavinter.

Svein Anders Grimstad
Kommuneoverlege