Leikvin kulturminnepark og Alfheim

Leikvin kulturminnepark består av Sunndal bygdemuseum (besøkssenter) i tillegg til gravfelt fra jernalder, en botanisk hage, et kvernhus og gravplassen på Løykja.

Sunndal bygdemuseum

Sunndal Bygdemuseum ble dannet under navnet Leikvin Bygdemuseum i 1935. Siden da har museet vokst fra 3 til 13 bygninger som viser mange sider av Sunndalshistoria. I tillegg administrerer museet Leikvin Kulturminnepark som består av et gravfelt fra jernalder, en botanisk hage, et kvernhus og gravplassen på Løykja. Museet leier også ut lokale i Holtstuo som har plass til 50 personer.

Se mer informasjon om Sunndal bygdemuseum.

Holtstuo

Holtstuo vart flytta til Leikvin i 1987. Da hadde den i lange tider stått som stuebygning på garden Holten i Virumdalen. Gjenreisinga vart utført i 1988 og 1989 med en del reparasjoner fram til i dag. Holtstuo er innredd med mye av det originale innboet. Den brukes i dag som selskaps og møtelokale.

Ta kontakt for leie et annerledes selskapslokale. Det er også ei lita stue, en stall, smie og låve på museumsområdet. 

Phillipshagen

Phillipshagen er en rhododendronhage i Britisk landskapsstil laget av briten Ethelbert Lort.Phillips på 1890-tallet. Her er over 50 arter planter, flere av disse rhododendron som gjennom sommeren fyller hagen med farger. De eldste rhododendronplantene er nærmest vokst seg til skog fyller hagen med blomster over flere meter i høyde.

Phillipshagen er en del av kulturminneparken.

Alfheim

Alfheim er i dag en stor hytte i Grødalen i Sunndal kommune, men i sin tid ble den sett på som et jaktslott. Opprinnelig ble den bygd av Barbara Arbuthnott. 

Alfheim leies ut etter avtale.

Se mer informasjon om Alfheim.

 

Engelsktida

«Engelsktida» er et godt kjent begrep i Sunndal. Den startet på 1860-tallet da sportsfiskere fra den britiske overklassen kom til Sunndal for å fiske laks i Driva.  

«Lakselordene» fisket med fluestang, for sportens skyld. En av de mest kjente lakselordene i området var Lort Phillips, som bygde flere sportslodger i området, og etablerte rhododendronhagen Phillipshagen.

Den mest kjente og markante personen i den lokale britiske historia i Sunndal er helt klart Barbara Erlington Arbuthnott. Hun kom til Sunndal første gang sommeren 1866 på bryllupsreise, og bosatte seg etterhvert i Sunndal og ble her til sin død i 1904. Hennes dramatiske historie er en viktig del av sunndalshistorien, og i 1996 satte lokale krefter opp musikkspillet Lady Arbuthnott - Frua på Elverhøy i Sunndal kulturhus. Musikkspillet har gått årlig siden den gang.

Les mer om musikkspillet.